Magyarország első számú FC Barcelona szurkolói oldala

Ősi titkok nyomában: Érdekességek Johan Cruyffról

2016. március 25. - fehertamas

titkok_1.pngA 68 éves korában elhunyt Johan Cruyffot joggal hívhatja akárki a Barcelona legnagyobb személyiségének, játékosként, edzőként és később tanácsadóként is rengeteget tett a klubért. A katalán klubbal eltöltött ideje természetesen nem telt el eseménytelenül, csokorba szedtünk nektek néhány érdekes történetet a holland legendával kapcsolatban.

1, Johan Cruyff meglátogatta a Barcelonát 1970-ben, mert szeretett volna az FC Barcelonában játszani. Akkoriban a klub nem igazolhatott le külföldi játékosokat. Cruyff ivott a Canaletas szökőkút vizéből, mert a monda úgy tartja, hogyha abból iszik valaki, akkor biztosan visszatér a városba. Így is történt, 1973-ban bemutatták az FC Barcelona játékosaként. 

2, A 70-es években megkérdezték Santiago Bernabéut, a Real Madrid akkori elnökét, hogy miért nem igazolják le Johan Cruyffot. Így felelt: "Nem éri meg leigazolni őt, a harmadik meccsére már eltörné a lábát." Nem is tévedhetett volna nagyobbat, tekintve, hogy a holland hányszor tört később borsot az orruk alá, köztük egy 0-5-ös sikerrel a Real Madrid otthonában. 

3, A Barcelona 1973-ban nem is Cruyffot akarta leigazolni elsősorban, hanem Gerd Müllert a Bayern Münchentől. Július 10-én mindenben megállapodtak a felek, de a német futballszövetség nem engedélyezte a transzfert, így végül Cruyff érkezett.

4, Azon a napon, amikor Cruyff debütált a Barca színeiben, történetesen éppen zajlott egy tüntetés is Katalónia függetlenségért. 113 tüntetőt letartóztattak. Johan mindannyiuknak levelet írt, támogatását kifejezve. 

5, Cruyff volt a Barca első csapatkapitánya, aki katalán nemzeti színű kapitányi karszalagot viselt, 1976-ban, egy Athletic Bilbao elleni mérkőzésen. 

6, 1978 áprilisában Cruyff lejátszotta az utolsó mérkőzését a Barcelonában, mely egy 3-1-re megnyert Király-kupa döntő volt a Las Palmas ellen. A találkozó után maga I. János Károly spanyol király kérdezte meg tőle, hogy miért hagyja el a Barçát. Ő egyszerűen csak ennyit felelt: "Azért, Felség, mert fáradt vagyok."

7, 1988-ban, mikor Cruyff már edzőként irányította a Barçát, a csapat 0-16-ra nyert a Veloc Eindhoven nevű csapat ellen. Cruyff arra utasította Andoni Zubizarretát, a kapust, hogy játsszon egy ideig a középpályán. Zubizarreta 12 percet játszott úgy, és majdnem gólpasszt adott. 

8, Pep Guardiola 1989 májusában mutatkozott be a Barça színeiben Cruyff keze alatt, és nem volt még megfelelő fizikai kondícióban. A holland lecserélte őt Tito Vilanovára a meccs második félidejében, és csak annyit mondott neki: "Lassabb voltál, mint a nagyanyám!"

9, Cruyff edzősége idején megkérdezték tőle, hogy akar-e új irodát kapni. A holland rámutatott egy labdára és azt mondta: "Nekem az az irodám."132132.JPG

süti beállítások módosítása