Magyarország első számú FC Barcelona szurkolói oldala

Most van vége egy korszaknak!

2017. április 12. - Blaugrana3

sima_56.png

Nehéz mit mondani az idei Barcelonát látva. Nem azért, mert gyengébben játszik a csapat az elmúlt évekhez képest, hanem azért, mert még a vak is látja, hogy mekkora potenciál van ebben a klubban. Azonban vannak tényezők, amelyek nemhogy nem segítik, még hátráltatják is a csapatot. Ilyen például a vezetőedző, a klubvezetés, akik többek között a gyenge cseresorért, illetve a kevés (szinte 0) saját nevelésű játékos beépítéséért felelősek. 

Nem tudom, hol lenne érdemes elkezdeni. Talán indítsunk a kerettel. Rendelkezésre áll a világ legjobb támadósora, a világ legjobb játékosa, egy olyan védekező középpályás, akinél senki nem passzolna jobban ehhez a csapathoz, a világ egyik legjobb középpályása, a világ egyik legjobb védője, illetve a világ egyik legtehetségesebb védője, aki már most egy lapon említhető a legnagyobbakkal, Umtiti személyében. És akkor még megemlíthetünk olyan játékosokat, mint Rakitić, vagy Jordi Alba, akik saját posztjukon a klasszis kategóriába sorolhatóak. 

Teljesen egyértelmű, hogy csak neveket nézve a Barcelona kezdője a világ legerősebb csapata. Azonban 11 játékos kevés a sikerek eléréséhez ezen a szinten. Párosulnia kell mellé egy gondosan kidolgozott taktikának, egy jó edzőnek, és olyan cserejátékosoknak, akikhez bátran lehet nyúlni, ha pihentetnie kell az edzőnek, vagy sérülés, eltiltás áldozata lett egy játékos. Nos, ezek közül egyik sincs meg. Sem jó edző, sem taktika, sem kispad. De akkor mi az, ami van? A kezdő, taktika nélkül, és Messi megmenti Luis Enriquét. Körülbelül ez volt a forgatókönyv az utóbbi két szezonban. Most a triplázó csapatot tegyük félre. Az a csapat éhes volt a sikerre, az előző évek „katasztrofális” bukásai után mindent kiadtak magukból, ami a csövön kifért.

luisenriquehighs_c1xn4nnj3n091ukm2igo48zqr.jpg

Alapkezdő: Ter Stegen, Roberto, Piqué, Umtiti, Alba, Rakitić, Busquets, Iniesta, Messi, Suárez, Neymar.

Ha megnézzük az aktuális cserejátékosokat, akkor mit látunk?

Védelem: Ott van Mascherano, aki ebben a szezonban minden harmadik meccsen akkorát bakizik, amiből az ellenfél legtöbb esetben gólt ér el. Ennek ellenére ő az egyetlen értelmes csere mind a védőposztra, mind a védekező középpályás pozíciójára. Van egy olyan Mathieu, aki csak hátráltatja a társait, és csak Luis Enrique egoizmusának köszönheti, hogy még mindig itt van. Nyáron természetesen minden értelmes, jó érzésű ember eladta volna, mert volt olyan idióta csapat, akik 13 millió eurót is adtak volna érte, de győzött az edző, aki megint be akarja bizonyítani, hogy a fél szezont mindig sérült francia 33 éves, cigifüggő Matyi bizony telitalálat volt anno, és ezt csak neki lehet megköszönni. Aleix Vidal esete érdekes, hiszen szinte alig kapott lehetőséget, amikor viszont igen, akkor megmutatta, hogy lehetne rá számítani. Természetesen túl logikus lett volna folyamatos lehetőséget biztosítani neki, ezért inkább 3-4 hónap pihenőt adott neki a meccsek között Lucho, hogy mindenképpen kipihent legyen. Lucas Digne alapjában véve nem rossz balhátvéd, azonban a fő specialitása a pontos beadás, amiket a Romában például Edin Džeko bizonyára nagyon szeretett, azonban Barcelonában nem tudnak vele mit kezdeni. Egy gyors, technikás balhátvéd jó megoldás lenne Alba mögé, de ez szintén túl logikus lenne, ezért inkább Digne mellett tették le voksuk, aki Neymar mellett csak egy bólya a szélen, mintsem segítség. Luis Enrique szakértelmét remekül igazolja, hogy a nyáron foggal-körömmel ragaszkodott Mauricio Lemoshoz, akit 15 millió euróért árult a Las Palmas, és 10 lejátszott mérkőzése volt a kanáriknál. Helyette Samuel Umtiti érkezett végül, akit Robert Fernández hozott a klubhoz. Milyen érdekes, bevált. Az is jó kérdés, hogy egy Barcelona szintű klub, mégis hogyan vághat neki jobbhátvéd nélkül egy szezonnak?

jeremy-mathieu-cropped_1o8qqx6rbbvpj1waenv8egherw.jpg

Középpálya: Busquetsnek nincs értelmes cseréje. A triplázás után a távozó Xavi helyére Arda Turan érkezett, Luis Enrique kérésére. Olyannyira bevált, hogy nem volt értelmes mérkőzése a töröknek, amikor a középpályán játszott. Emellett a fél szezont sérüléssel tölti. Neymar posztján képes jó teljesítményre, például a Hércules ellen, ahol mesterhármast rúgott. Erre Denis Suárez is tökéletesen alkalmas lenne. Télen ajándék lett volna érte a kínai csapat által ajánlott 50 millió euró, de Luis Enrique makacssága ismét győzött. Volt egy olyan középpályása a csapatnak, akinél jobbat nem is kívánhatna. Ivan Rakitić szerelt, futott, gólt rúgott, gólpasszt adott, mindig ott volt, ahol kellett. Erre André Gomes érkezése miatt egyik pillanatról a másikra kivette a csapatból Lucho, csakhogy a frissen igazolt üdvöskéjét megmutassa a nagyvilágnak. Sikerült is, aminek az az eredménye, hogy súlyos pontok mentek el a portugálon, egy szimpla lapos passzt nem tud lekezelni, fejben totál káosz, és Rakitić a szezon legfontosabb szakaszára meccshiánnyal, illetve formagondokkal érkezett meg. Mondhatni ez is telitalálat. 

Támadósor: Van az MSN, és kész. Alcácer egyértelműen nem szint, de azért érte is ki kellett szórni 30+5 millió eurót. Teljesen használhatatlan. Ha Messi, Suárez vagy Neymar sérült/eltiltott, akkor nincs olyan játékos, aki komolyabb meccsen pótolni tudná őket, de sokszor még a kisebb csapatok ellen is bukást jelent, ha nem kezd az MSN, ahogy már számos példa volt erre a szezonban.

Kijelenthető, hogy jelenleg három értelmes cseréje van a Barcelonának: Mascherano, akiben mindig ott a hiba. Rafinha, aki a szezon felét sérüléssel tölti, illetve Denis Suárez, aki bármennyi jó meccset tud maga mögött, rá legalább két hónapra kap megint sanszot. 

Ne gondoljuk, hogy Luis Enrique szent. Igenis rajta van a felelősség, mivel ő az, aki folyamatosan beleszólt az átigazolásokba, ő az, akinek a PSG ellen csúfos vereség után rendet kellett volna tenni. Ő az, akinek köszönhetően közel 200 millió euró ment a levesbe, és olyan játékosok hagyták el a klubot neki köszönhetően, mint Dani Alves, Marc Bartra vagy Sandro Ramirez.

luis-enrique.jpg

Miért van vége egy korszaknak? Azért, mert ide edző kell. Nagy betűs edző. Aki új filozófiát hoz a csapathoz mind taktikailag, mind az átigazolási rendszert nézve, mert a jelenlegi nem működőképes. Van a klubnak két remek sportigazgatója, akik végigmozizzák, ahogy Luis Enrique balfácán módjára hozza a nagyobbnál nagyobb bohócokat, nevetségesebbnél nevetségesebb áron, és eközben a Sandro-Bartra-Alves triót Bartomeuval közösen elküldi kemény 8 millió euróért. 

Jelenleg úgy gondolom, hogy ha Bartomeuéknak a maradék józan esze megmaradt, akkor minden követ megmozgatnak, hogy Allegrit vagy Pochettinót elhozzák a katalán fővárosba, és a nyáron jelentősen rendet tesznek a keretben, mivel amíg az MSN egyben van, bűn elszórakozni ennyi szezont.

süti beállítások módosítása