Magyarország első számú FC Barcelona szurkolói oldala

Megkezdődik az új korszak

2017. április 14. - fcblaurie

sima_57.png

A Barça idei gyenge szereplése után a vezetőség a csapat teljes átalakulását akarja, sok távozóval, sok érkezővel, ifikkel és egy új edzővel.

Az utóbbi hetek eredményei előtt Bartomeuék még azt tervezték, hogy Luis Enrique távozása után kinevezik a segédedzőt, Juan Carlos Unzuét, kicserélnek egy-két játékost, és folytatódik minden ott, ahol Lucho elkezdte. A Juventus elleni 3–0-ás vereség azonban mindent felborított. Unzuének drasztikusan lecsökkentek az esélyei mint vezetőedző, a Barçának pedig jelenleg két opciója van: Ernesto Valverde és Óscar García.

Ernesto Valverdét valószínűleg mindenki ismeri, egyes források szerint az Athletic Bilbao jelenlegi edzője a legnagyobb esélyes. Valverde játékosként csatár poszton játszott, szerepelt az Espanyolban, a Bilbaóban és rövid ideig a Barçában is, de a spanyol válogatottba is behívták egyszer. Edzőként már sokkal sikeresebb volt, különböző sikereket ért el a Villarreallal, az Espanyollal, a Valenciával, a Bilbaóval, és volt két nagyszerű éve a görög Olympiakos edzőjeként. A jelenlegi Bilbao azonban teljesen eltér a Barçától, mind játékfelfogásban, mind taktikailag. Valverde kevenc felállása a 4-2-3-1, egyáltalán nem fektet hangsúlyt a labdabirtoklásra, ehelyett kontrákra és beadásokra támaszkodik. A Barça kedvéért viszont biztosan hajlandó lenne megváltoztatni az eddigi taktikáját. Valverde szerződése a szezon végén lejár, így szabadon szerződtethető lesz.

vav.jpg

Óscar García egy igazi „cruyffista”, ő a titkos esélyes az edzői posztra. Johan Cruyff edzősködése alatt debütált a Barçában a La Masián nevelkedett játékos, visszavonulása után pedig elment másodedzőnek Cruyff mögé a katalán válogatotthoz, a holland legendának tehát nagyon sokat köszönhet Óscar García. Ezzel egy időben elvállalta az U18-as katalán válogatott irányítását, amellyel megszerezte első trófeáját is. 2010 nyarán a Barça Juvenil A (U19) edzője lett, ahol olyan játékosok voltak a kezei alatt, mint Rafinha, Deulofeu, Icardi vagy Dongou. Első szezonjában azonnal triplázott egy támadó felfogású, labdabirtoklásra épülő taktikával. A kitűnő első szezon után mindenki azt hitte, hogy ő fogja majd váltani Luis Enriquét a Barcelona B-nél, sőt, Zubizarreta meg is ígérte neki, hogy ő fog következni a sorban, de az akkori elnöknek, Sandro Rosellnek olyan rossz volt a kapcsolata Cruyff-fal és minden „cruyffistával”, hogy inkább Eusebiót nevezte ki helyette. Eusebio pedig rendszeren ki is szúrt Óscar Garcíával, amikor behívta a keretébe a Juvenil A kulcsjátékosait, de végül az egész meccset a padon töltötték, Óscar García pedig nem tudta őket helyettesíteni, így sorra vesztették el a meccseket. Óscar García ekkor döntött úgy, hogy ideje távozni, és Jordi Cruyff kérésére elfogadta a Maccabi Tel Aviv edzői posztját, ahol 10 év után először megnyerte az izraeli bajnokságot. Habár nagyon sikeres szezont tudott maga mögött, otthagyta Izraelt, mert nagyon hiányzott neki a családja, és elment a Brightonba, majd később a Watfordba, de egészségügyi problémák (erős mellkasi fájdalom) miatt végül felmondott. Miután meggyógyult, visszatért edzősködni, jelenleg pedig a Red Bull Salzburg csapatát irányítja, első évében osztrák bajnok lett, a mostani szezonban pedig 12 ponttal vezetik a tabellát. Óscar García eddig minden csapatánál előszeretettel nyúlt az utánpótláshoz, így az érkezésével újra felvirágozhatna a Barça-akadémia.

oscar_garcia_5.png

Ami az átigazolásokat illeti, a Barça nagy dobásokra készül, a legnagyobb célpont a Liverpool középpályása, Philippe Coutinho. A Barça már előrehaladott tárgyalásokat folytat a brazillal, csakúgy mint az Arsenal jobbhátvédjével, Héctor Bellerínnel. Ezenkívül Marco Verratti (PSG), Paulo Dybala (Juventus) és Thiago Alcántara (Bayern München) helyzetét is nagy érdeklődéssel követik. Mindhárom játékosért 90 millió euró körüli összeget kér csapatuk, de Bartomeu egyes források szerint ebben az évben korlátlan mennyiségű pénzt biztosít új igazolásokra. A Barça egyik célpontja még a Monaco játékosa, Bernardo Silva, aki jobbszélsőként és középpályásként is bevethető. 

cout.jpg

A Barçának új középhátvédre is szüksége lesz, a listán szerepel Marquinhos (PSG), Kostas Manolas (Roma), Mauricio Lemos (Las Palmas), Davinson Sánchez (Ajax) és Dayot Upamecano (RB Leipzig) is, balhátvéd posztra pedig az Atlético Madrid játékosát, Theo Hernándezt szemelték ki, aki jelenleg az Alavésben szerepel kölcsönben.

manolas.jpg

Gerard Deulofeu visszatérése szinte borítékolható, a Barça 12 millió euróért fogja őt visszavásárolni, és valószínűleg Sergi Samper, illetve Munir El Haddadi is újra a keret tagja lesz. 2018 januárjában pedig a csapathoz érkezik még a Palmeiras kolumbiai középhátvédje, Yerry Mina is.

deulo.jpg

A vezetőség azt kéri majd az új edzőtől, hogy sokkal nagyobb hangsúlyt fektessen majd az utánpótlásra, ennek okán kerülhet fel a nagycsapathoz három játékos, Carles Aleñá (középpályás), Marlon Santos (középhátvéd) és Sergi Palencia (jobbhátvéd), de Marc Cardona (csatár), Wilfrid Kaptoum (középpályás), Álex Carbonell (középpályás) és Marc Cucurella (balhátvéd) is szerepet kaphat a közeljövőben a nagycsapatnál.

alena.png

A jelenlegi játékosok közül Arda Turan, Jérémy Mathieu és Javier Mascherano távozhat, ezenkívül kölcsön akarják adni az olyan játékosokat, akik vagy nem kaptak idén sok játéklehetőséget vagy nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket és nehéz lenne őket jó áron eladni. Ezek a játékosok név szerint Paco Alcácer, Lucas Digne és André Gomes. A jelenleg kölcsönben lévő játékosok közül nem számítanak Thomas Vermaelenre, Douglasra és Cristian Tellóra sem, így ők is az eladás sorsára fognak jutni.

arda_1.png

Egy lehetséges Barça-keret jövőre a fentiek alapján:

Kapusok: Ter Stegen, Cillessen, Masip

Jobbhátvédek: Bellerín, Aleix Vidal, Palencia

Középhátvédek: Piqué, Umtiti, Marquinhos/Manolas, Davinson Sánchez/Lemos/Upamecano, Marlon, Yerry Mina (2018-tól)

Balhátvédek: Jordi Alba, Digne/Theo Hernández

Középpályások: Busquets, Rakitić, Iniesta, Coutinho, Sergi Roberto, Denis Suárez, Rafinha, Samper, Aleñá

Támadók: Messi, Neymar, Suárez, Deulofeu, Munir

Edző: Óscar García/Valverde

süti beállítások módosítása