Magyarország első számú FC Barcelona szurkolói oldala

Mi várható a nyári átigazolási piacon?

Olaszosítás Katalóniában?

2017. március 14. - Blaugrana3

sima_55.png

Bár még csak március közepe, egyre több a találgatás a nyári érkezőkkel és távozókkal kapcsolatban, az edzőkérdés pedig rádob erre egy lapáttal. Összegyűjtöttük a hiányposztokat és a lehetséges érkezőket.

Edzőkérdés:

Úgy tűnik, négy jelöltre szűkült a lista. A toronymagas favorit Ernesto Valverde, akinek a szezon végén lejár a szerződése a Bilbaónál. Továbbá Jorge Sampaoli, Juan Carlos Unzué és Massimiliano Allegri van még benne a kalapban. 

Valverde az utóbbi évek edzőváltásainál mindig a legesélyesebbnek számított, így van ez most is. A Bilbao 53 éves menedzsere igazi gigászt sosem irányított, azonban Baszkföldön kívül megfordult már az Espanyolnál, a Villarrealnál, a Valenciánál és az Olympiakosnál. A görög trófeái mellett egyetlen komoly kupája van, ez pedig a Spanyol Szuperkupa, amit két éve a Barcelona ellen nyert meg Aduriz vezérletével. Az összes csapatánál kivétel nélkül a 4-2-3-1-es formációban küldte fel a játékosokat. Játékosként megfordult a klubnál, ez pedig sokat számít Bartomeuéknak. A Villarrealnál és a Valenciánál töltött időszaka nem mondható túl sikeresnek, és a Bilbao sem játszik vele csodafutballt, de itt az eredmények elfogadhatóak. 

0433674001456877550_filepicker.jpg

Jorge Sampaoli pályafutása elején hosszú időt töltött el Peruban. Több csapatnál is megfordult, majd más országokban is kipróbálta magát, de trófeák nélkül maradt. 2010-ben jött el a megváltás, amikor megnyerte a Copa Sudamericánát és a chilei bajnoki címet a Club Universidad de Chilével. 2012 novemberében nevezték ki a válogatott élére, és 2015-ben elhódította a Copa Americát. Jelenleg a Sevilla vezetőedzője. Sampaoli bár rengeteg kudarcot vallott korábban, egy nyertes mentalitású edző, aki utál veszteni. A támadófocit részesíti előnyben mindaddig, amíg az ellenfél egy szinten van aktuális csapatával. Erősebb csapatok ellen sokkal inkább védekezőbb felfogásban küldi ki csapatait. Az andalúz fővárosban remek munkát végez, sokáig versenyben voltak/vannak a bajnoki címért, és a BL-csoportkörből is simán továbbmentek egy közel sem gyenge csoportból. A formációt meccsről meccsre variálja, playbookja oldalainak száma szinte megszámlálhatatlan. Az 57 éves argentin mester szívesen venné át a csapat irányítását. Kérdés, hogy benne látja-e a megoldást a vezetőség. 

jorge-sampaoli.jpg

A jelöltek közül messze Allegri a legnagyobb név. Olaszországban járta végig a létrát a Juventus jelenlegi vezetőedzője. Itálián belül mindent megnyert amit lehetett. 2008-ban a Sassuolóval megnyerte a harmadosztályt. 2011-ben olasz bajnok lett a Milannal, és Torinóban kinevezése óta két bajnoki címet ünnepelhetett a csapattal. A BL-ben rendre eljut a kieséses szakaszig, ahol a csapatainak általában pont a Barcelona jelenti a végállomást. 2013-ben majdnem kiejtette a meggyengült Milannal a katalánokat, majd 2015-ben a döntőben bukott el Luis Enrique csapata ellen. 

331218-massimiliano-allegri-ract-700.jpg

Juan Carlos Unzué az a személy akiről talán a legkevesebbet cikkeznek, mégis esélyes a posztra. Az aktuális másodedző már Rijkaard és Guardiola idejében is a csapatnál dolgozott. Elment a Numanciához 2010-ben, ahol a nyolcadik lett a csapattal a másodosztályban. A Racinggal két hónapos volt a karrierje, hiszen 2012 júniusában kinevezték, majd augusztusban felállt, mivel nem tartotta alkalmasnak a körülményeket ahhoz, hogy folytassa a munkát. Ezt követően elment Luchóval Vigóba, majd együtt jöttek vissza Barcelonába. Játékosként is megfordult a csapatnál. Kérdés, hogy komolyabb edzői tapasztalat nélkül megkapja-e a lehetőséget a csapat élén. Luis Enrique mindenesetre őt szeretné utódjaként látni. 

n_20100618093555_fc_barcelona_guardiola_pierde_a_uno_de_sus_ayudantes.jpg

Kapusposzt:

Marc-André ter Stegen és Jasper Cillessen is kiváló teljesítményt nyújt ebben a szezonban, és valószínűleg évekig megvan oldva a poszt. Jordi Masip viszont szabad utat kapott a csapattól. Másodosztályú együttesek hívják leginkább, de nyáron a Granada is ajánlatot tett érte. Amennyiben távozik, akkor a B csapattól Ezkieta, Ortolá (képen), vagy José Suárez érkezhet a helyére.

ortol_v1441277283.jpg

Védelem:

Lehetséges távozók: Mathieu, Mascherano és Aleix Vidal. Mathieu távozása sérülékenysége és sokszori hibázása miatt már megérett. Körülbelül 5 millió euróért vihető a francia. Mascheranóval a Juventus szemez. Az argentin maradása már tavaly is döcögött, most valószínűleg Olaszország felé veszi az irányt. Körülbelül 10-15 millió eurót szeretne érte kapni a vezetőség. Vidalért a Chelsea tett egy 15 millió eurós ajánlatot, amit elfogadhat a csapat nyáron, hiszen a sérülése előtti forma ellenére nem vált be a szélső. 

A nyáron Marlon felkerül a felnőttcsapathoz, és télen érkezik Yerry Mina a Palmeirastól. Két fiatal és tehetséges középhátvédje tehát lesz a csapatnak. Umtiti és Piqué mellé azonban szeretnének még egy kellő tapasztalattal bíró hátvédet hozni. A jelöltek: Kostas Manolas, Marquinhos, Aymeric Laporte és Leonardo Bonucci. Mindegyiküknek elég borsos ára van. A görög Manolasra 40 millió eurós opciója van a csapatna, a nyári Vermaelen-üzletből adódóan. A belgát amennyiben nem veszi meg a Roma, biztosan eladja nyáron a vezetőség más csapatnak.

A balhátvéd pozícióban minden rendben. Alba és Digne is magabiztos és jó teljesítményt nyújt. A jobbhátvéd pozícióba azonban biztosan érkezik egy játékos a nyáron. A jelöltek: Héctor Bellerín, Joshua Kimmich, Fabinho, João Cancelo és Cédric Soares. A legesélyesebb az a Hector Bellerín, aki bár többször elmondta, hogy nem szeretne távozni Londonból, Arséne Wenger távozása jelentős fordulatot hozna az ügyben. Továbbá a kölcsönből visszatérő Douglastól nagy valószínűséggel megválik a klub.

f44c9-balle.jpg

Középpálya:

Egyre biztosabb, hogy a nyáron Carles Aleñá felkerül a felnőttcsapatba. A B csapat fiatal tehetsége szinte az egész szezonban a nagyokkal edzett, és sokszor benne is van a keretben. Kérdéses Wilfrid Kaptoum jövője, aki most épült fel egy komoly sérülésből, és egyből a felnőttcsapattal edzett. A kameruni középpályás már tavaly felkerült volna, ha nem sérül meg. Sergi Samper visszajön kölcsönből, ám nem volt túl meggyőző a Granadában, így lehet, hogy ismét kölcsönadják.

Lehetséges távozók: André Gomes és Arda Turan. A portugál középpályás nyáron 35 millió euróért érkezett, különböző bónuszokkal. Olasz és katalán források szerint a Juventus 40 millió eurót sem sajnálna érte. Finoman szólva sem passzol a katalánok rendszerébe a Valenciától igazolt középpályás. Arda Turanért van olyan kínai csapat, aki 50-60 millió eurót is fizetne. Ennek fényében nehéz elképzelni a maradását.  

Bár ősszel sokat cikkeztek Coutinhóról a lapok, jelenleg úgy fest, hogy a legnagyobb nyári célpont a PSG középpályása, Marco Verratti lesz. A 24 esztendős olasz szívesen jönne Katalóniába, azonban elég borsos ára van. 70 és 85 millió euró körüli összegről írnak a lapok, de a jelenlegi középpályás-piacon egyértelműen ő a legjobb, így egy Barcelona-szintű klubnak ki kell tudni érte ennyit fizetni. 

untitled-1_3.png

Támadósor:

Az MSN mozdíthatatlan, és Messi 40 milliós szerződése hamarosan aláírásra kerül. Kölcsönből valószínűleg visszatér Munir, hiszen a Valenciának nincs pénze megvenni a fiatal támadót, és valószínűleg nem is áll tovább. Cristian Tellóra azonban opciója van a Fiorentinának, és ha hinni lehet az olasz híreknek, akkor végre valahára meg is veszik a szélsőt, és nem fog jobbra-balra tengődni. 

A nyáron érkező Paco Alcácer beilleszkedése sem megy könnyen, hiszen egy teljesen más rendszerből érkezett. Jelenleg úgy néz ki, hogy távozik a támadó. Körülbelül 20-30 millió eurót szeretne érte kapni a klub, de az is elképzelhető, hogy belevonja egy üzletbe Bartomeu. 

Az egyértelmű, hogy kell egy minőségi csere az MSN mögé, és ezt a vezetőség is felismerte. Jelöltek: Alexis Sánchez, Andrea Belotti és Kylian Mbappe. Tehát végre a zsebébe nyúl Bartomeu, nagyon úgy néz ki. 

gettyimages-639089528.jpg

Az átigazolási keret 120 millió euró körül lesz, ehhez jönnek majd a játékosok eladásából származó összegek, ami körülbelül 280 millió euróig is feltornázhatja az elkölthető pénzmennyiséget. Finoman szólva is mozgalmas nyár következik Barcelonában. 

süti beállítások módosítása