Magyarország első számú FC Barcelona szurkolói oldala

Ha én lennék Bartomeu...

2017. április 16. - Blaugrana3

sima2_4.png

Az elmúlt napokban már írtunk a klub jelenlegi problémáiról, valamint arról is, hogy mik a jelenlegi tervei a vezetőségnek. Most azonban egy olyan cikk következik, amiben a saját szubjektív elképzeléseimet fogom ismertetni, aminek (sajnos) nincs sok realitása.

Edzőkérdés: 

Nálam abszolút Allegri a legtökéletesebb edző az elérhető kategóriába sorolható szakemberek közül. Ha lehet hinni az olasz lapoknak, akkor a Juventus vezetőségével még mindig rossz a viszonya, és nyáron könnyen lehet, hogy elhagyja Torinót, ha így marad a helyzet. Én minden követ megmozgatnék, hogy elhozzam. A világ egyik legnagyobb zsenijének tartom. 

2wdq3hf.jpg

A további sorrendem: Pochettino, Koeman, Jardim, Unzué, Valverde, Sampaoli. Bár Pochettino a hírek szerint az espanyolos múltja miatt már nemet mondott, de egész biztos vagyok benne, hogy nem találkozott volna kétszer személyesen Bartomeuval, ha valóban nem érdekelné a dolog. Ha sem Allegri, sem Pochettino nem mozdítható, akkor Jardim és Koeman lenne a két fő prioritás, egyiküket sem lehetetlen megszerezni, sőt. Én ebben az esetben Leonardo Jardim mellett döntenék, mert van karaktere, taktikailag zseni, és az eddigi csapataiból mindig 120 százalékot hozott ki. 

leonardo-jardim-427285.jpg

Játékoskeret: 

Ezt két részről közelítem meg, kik azok, akiket eladnék, és milyen áron, illetve kik azok, akiket elhoznék a helyükre. 

Kezdjük azokkal, akiktől megválnék. A kölcsönben lévő játékosok közül Vermaelentől, Tellótól, illetve Douglastól mindenképpen. Tellóra opciója van a Fiorentinának, Vermaelenre meg a Romának. Mind a két játékos esetében 7,5 millió euró a szerződésbe foglalt ár. Ha nem is veszik meg, legrosszabb esetben 5-5 millió euróért el lehet majd adni őket. Douglas szerződését pedig felbontanám, úgysincs olyan csapat, aki pénzt adna érte.

Jordi Masipot az elmúlt években elsőosztályú csapatok is hívták, mint például az Almería vagy a Granada, azonban ő mindig maradni szeretett volna. Szerintem tehetségesebb kapus annál, hogy a padon élje le a fél életét, úgyhogy egy kisebb La Ligában szereplő vagy másodosztályú csapatnak adnám el. A piaci ára 1 millió euró környékén mozog. Valójában nincs is szükség harmadik kapusra, hiszen ha esetleg mind a két hálóőr lesérülne, akkor a B-csapattól ugyanúgy fel lehet majd hozni például Ezkietát vagy José Suárezt. Esetleg Ortolát, aki visszatér kölcsönből az Alavéstől nyáron. Jasper Cillessen bár nem játszott túl sokat, szerintem egyértelműen nem cserekapus alkat a holland. Egy második számú hálóőrnek a legfontosabb tulajdonságai közé kell, hogy tartozzon a kiegyensúlyozott teljesítmény. Nos, ez a holland esetében egyáltalán nincs jelen. Vagy nagyon megy neki, vagy potyázik. Ráadásul a piaci ára még mindig 10 millió euró felett van. Szerintem körülbelül ilyen áron el lehet adni, és hozni olcsóbban egy sokkal megbízhatóbb kapust. Ráadásul a holland sérülékeny is, ami szintén nem előny.

Javier Mascherano ideje lejárt Barcelonában. Még mindig vannak jó meccsei, de ennyi hiba nem fér bele. Rajta is súlyos pontok mentek el idén sajnos. a Juventus 10 millió euróért vinné, és szerintem el is kell fogadni. Jérémy Mathieu távozása nem kérdéses, kötelező megválni tőle. 3-4 millió eurót talán még lehet kapni érte. Lucas Digne helyzete érdekes. Remek balhátvéd, de a sebessége, és a technikai adottságai nem ütik meg a azt, amire Katalóniában szükség van. Körülbelül 15 millió euró fejében el kell engedni.

André Gomes... Én nagyon nagy reményeket fűztem hozzá, de ez így nem mehet tovább. Lehetőség lehetőség hátán, és semmi. Angol csapatok, a PSG és a Juventus is adna érte 40 millió eurót, legalábbis így szólnak a hírek. Minden kérdés nélkül el kell engedni. Arda Turanért még mindig megvan az érdeklődés Kínából, szóval nagyon adja magát a helyzet, hogy egy folyton sérült 30 éves játékoson 50 millió eurót kaszáljon a klub. Paco Alcácer hasonló helyzetben van, mint Gomes. Nem tud hozzátenni semmit a csapathoz, használhatatlan. Nem tud futni a labdával, egyszerűen teljes mellélövés. Körülbelül 20 millió euróért lehetne eladni. 

maxresdefault_4.jpg

Ha minden igaz, akkor a vezetőség legfeljebb 80 millió euró alapköltőpénzt biztosít a nyárra. Ehhez jönnek hozzá a játékosok eladásából befolyt összegek. Ha összegezzük a fenti eladásokat, akkor az alaphoz körülbelül 160 millió euró jönne hozzá, tehát összesen 240 millió eurót lehetne költeni. A továbbiakban ezzel kalkulálok.

Akkor jöhetnek az érkező játékosok. 

A 80 millió euróban nincs benne Gerard Deulofeu visszaigazolása, ami 12 millió euróba került/fog kerülni a klubnak. Ha minden igaz, akkor ez már egy kész üzlet. Munirt a Valencia nem fogja végleg megvenni, hiszen Zazára kell költeniük 17 millió eurót, és a fiatal támadóra nem fog jutni 12 millió euró, ezt már több lap is megerősítette, így Munirral nyugodtan lehet számolni mint visszatérő. Nagy kérdés, hogy mi lesz Sergi Samperrel, akinek ugyan nem megy olyan szörnyűen a játék, finoman szólva sem szint még. Én mindenképpen kölcsönadnám jövőre is egy elsőosztályú csapatnak. 

A Barcelona B-től felkerül Carles Aleñá, és kérdés, mi lesz Marlonnal. Vannak még olyan játékosok, akik megérdemelnének egy lehetőséget, ilyen például Kaptoum, Palencia vagy Romera, de szerintem először jussanak fel, és stabilizálják a csapatot a másodosztályban, aki pedig jól teljesít, azt fel lehet majd hozni pár meccsre, mint idén Aleñát például. Természetesen több játéklehetőséget biztosítva nekik.

Mivel én személy szerint Cillessentől megválnék, ezért nyilván igazolnék egy cserekapust. Rubén Blanco tökéletes választás lenne. A Celta Vigóban csere, idén 15 meccset játszott, és rettentő tehetséges. Az ára körülbelül 5 millió euró, 21 éves. Ugyan játékpercek tekintetében nem lépne sokat előre, de mindenképpen más szint a Barcelona és a Celta.

A jobbhátvéd poszt Alves távozása óta a csapat gyengéje. Ugyan a lapok Cancelóról és Bellerínről írnak, de én a Nice-től hoznám el Ricardo Pereirát. A portugál jobbhátvéd eredetileg a Porto játékosa, és 30 millió euróba kerül. Gyors, technikás, remekül védekezik, támogatja az akciókat. Méltó lenne Alves-utódnak.  

djdj.png

Középhátvédek: Yerry Mina érkezik télen, ott van Marlon is, aki bevetésre kész. Tehát egy hátvéd elegendő lenne. Ha minden igaz, akkor Kostas Manolasra 40 millió eurós opciója van a klubnak Vermaelen miatt. Ezzel pedig mindenképpen élnék. Ugyan felmerülhetnek olyan nevek, mint Marquinhos, Bonucci, Romagnoli, Laporte, és így tovább, de legalább 20 millióval drágább védők. Az AS Roma görög szikláját tökéletes választásnak tartom. 

manolas-12.jpg

A balhátvéd posztra ráfér az erősítés. Jordi Albáról le kell venni a terhet. Bár Theo Hernández nevét emlegeti legtöbbet a sajtó, nem két forintba kerül az Alavésnél kölcsönben játszó balhátvéd. Hasonló áron szerintem a Dortmund portugál balbekkje, Raphaël Guerreiro a legjobb választás, akinek 35 millió euró körül van az ára ugyan, de több poszton is bevethető. 

57612bf314d38f40da00001e.jpg

A középpályára egyértelműen kell egy világklasszis. Marco Verratti azért lenne jó választás, mert a középpályán védekező középpályásként, illetve Rakitić vagy Iniesta helyén is bevethető lenne. Az ára elég borsos, 80 millió euró. Emellett Grzegorz Krychowiak leigazolásán is elgondolkodnék, akit 20 millió euróért árul a PSG.

vzrg67w9581k2bmqob4fc6yd6oweuqxf.jpg

Gyorsan összegezzük, mielőtt ráfordulunk a támadókérdésre. Összesen 210 millió euró környékén költöttünk, és a keretből már csak 30 millió maradt, és kéne egy klasszis támadó. Kylian Mbappét, Alexis Sánchezt és Andrea Belottit tartom jó megoldásnak. Azonban természetesen csak két részletben lehetséges az alábbi játékosok leigazolása, hiszen az áruk a rendelkezésre álló összeg duplája. Én abszolút a francia Mbappé felé hajlok, akit 60 millió euróért el lehet hozni. Természetesen vannak egyéb opciók, mint például Munirt belevenni a szerződésbe, vagy 20-30 millió euró fejében eladni. Azonban szerintem megérdemel a fiatal saját nevelés még egy lehetőséget.

hi-res-8dcb8df429436db917344dbac29635b3_crop_north.jpg

Összesítve így nézne ki a jövő évi keret, az én elképzeléseim szerint:

Kapusok: Marc-André ter Stegen, Rubén Blanco, Jokin Ezkieta (B)

Jobbhátvédek: Ricardo Pereira, Aleix Vidal

Középhátvédek: Kostas Manloas, Gerard Piqué, Marlon, Samuel Umtiti, Yerry Mina

Balhátvédek: Jordi Alba, Raphaël Guerreiro

Középpályások: Grzegorz Krychowiak, Sergio Busquets, Sergi Roberto, Andrés Iniesta, Marco Verratti, Denis Suárez, Ivan Rakitić

Támadók: Gerard Deulofeu, Rafinha, Leo Messi, Neymar, Luis Suárez, Kylian Mbappé, Munir El Haddadi

Kölcsönben: Sergi Samper, Carles Aleñá

süti beállítások módosítása