Magyarország első számú FC Barcelona szurkolói oldala

Miért nem lett Nolito a Barcelona játékosa?

A katalán Sport érdekes elmélettel állt elő a sikertelen átigazolási kísérlettel kapcsolatban

2016. július 03. - fehertamas

nolitomancity.png18 millió eurós kivásárlási ár, a mai átigazolási piacon olcsónak mondható. Játszott Lucho keze alatt, megérti az edző elképzeléseit. Remek mutatók és még a játékos is jönni akar. Nolito azonban mégis a Manchester City-ben kötött ki, annak ellenére, hogy egy ideje már minden jel arra mutatott, a Barca játékosa lesz. Ez mégis hogyan történhetett? 

A katalán Sport érdekes történettel állt elő, miszerint a vezetőség volt az, aki nem akarta, hogy a Barca nevelt spanyol visszatérjen egykori klubjába, annak ellenére, hogy Luis Enrique már hosszú ideje kéri a leigazolását. 

Nolito a napokban aláírt Manchester kékebbik feléhez, ahol Pep Guardiola kezei alatt dolgozhat, akinek edzősködése alatt - Luis Enriquéhez hasonlóan - már játszott korábban. Miután hónapok óta cikkeznek visszatéréséről a Barcához, Nolito végül Anglia felé vette az irányt, és talán jól is tette, hiszen így is egy igazán sikeres projekt részese lehet valószínűleg.

A játékos nagyapjának jóslata egészen más volt: ő a Barcában képzelte el unokáját, és feltehetően Nolito is, hiszen a nyilatkozataiból és hozzá közeli értesülésekből ez sejthető. Akkor mégis miért nem jöhetett össze a párosítás? 

A Sport szerint azért, mert Nolito annak idején zavaros körülmények között hagyta el a Barca B-t, ami nem tetszett a vezetőségnek. 2011-ben pont annak kezei között debütált, akivel most újra együtt fog dolgozni és a dolgok egészen jól is mentek, csupán egyetlen részlet hiányzott.

A Barcánál amikor a B csapat játékosai felkerülnek a nagy csapathoz, új szerződést kapnak, mely által rendszerint megemelkedik fizetésük és valamilyen szinten biztosított lesz a helyük. Ezt szerette volna elérni mindenképpen Nolito is, ám annak ellenére, hogy egész jól teljesített, a vezetőség nem volt hajlandó megújítani a kontraktusát. Ezzel párhuzamosan befutott egy ajánlat a Benficától, mely dupla annyi fizetést foglalt magában, mint ami Nolito Barca B-s szerződésében volt. A játékos úgy érezte a klubnál nem hisznek benne, ezért hátat fordított a Barcelonának és az álomnak, hogy itt lesz sikeres játékos.

Mire Pep Guardiola kifejezte igényét a játékosra, s elmondta neki, hogy tervez vele a következő szezonokban, már késő volt, Nolito már aláírt a Benficához. Azonban a prioritás számára ekkor - és később is - a Barca volt, ezért felhívta a portugál csapat edzőjét, Luis Filipe Vieirát, hogy hadd maradjon mégis a katalánoknál, ám nem engedték el, csupán ha kifizetik a kivásárlási árát. 

Teltek az évek, Luis Enrique, az egykori B csapatos edző vette át a Barcát, s bizonyos értesülések szerint már az első napokban jelezte, hogy szeretné Nolitot újra a csapatában tudni. A vezetőség azonban zokon vette Nolito 2011-es távozását, az edző igényét azonban mégsem vehették semmibe. Elkezdtek tehát formális tárgyalásokat folytatni a Celta Vigoval. Először 8 millió eurót ajánlottak Nolitoért, pedig a galíciaiak 18 milliós kivásárlási árat szabtak meg, így természetesen nem is engedték el. 2016 januárjában Luis Enrique újra kérte a vezetőséget, hogy igazolják le Nolitot, újabb tárgyalások kezdődtek, amiken megint csak áron aluli ajánlatokat tettek le a támadóért. Az ex-Barcás azonban továbbra is bízott abban, hogy visszatérhet a katalán fővárosba, így más klubok ajánlatait elutasította, pedig érkezett az Arsenaltól (ahol tripla annyit kereshetett volna, mint a Celtában) és az Atletico Madridtól is. Egyes értesülések szerint még egyszer az a mondat is elhangzott egy ilyen tárgyaláson az egyik Barcás képviselőtől, hogy: "Nolito csupán Luis Enrique kívánsága, nem a Barcáé". 

A Sport elmélete szerint tehát a vezetőség tulajdonképpen csak azért tárgyalt a Celtával, hogy megnyugtassák Enriquét, pedig tudták, hogy nem fogják leigazolni Nolitot. Közben ő az utolsó napokig hitt abban, hogy visszatérhet. 

Hogy a Sport teóriája mennyire fedi a valóságot azt valószínűleg soha nem fogjuk megtudni, ahogyan Nolitot sem fogjuk már gránátvörös kék szerelésben látni. Azért sok sikert kívánunk neki új csapatánál, Pep Guardiola kezei alatt! | FEHÉR TAMÁS 

barcelona_eye_nolito_ilkay_gundogan_to_improve_depleted_squad.jpgEz a cikk a Sport angol nyelvű webes felületén megjelent 'The truth behind Barca's failed move for Nolito' című cikkén alapul. 

süti beállítások módosítása