Magyarország első számú FC Barcelona szurkolói oldala

Samper hosszú útja az álmok földjére

2016. július 19. - fehertamas

sima_13.png

15 évvel ezelőtt egy 6 éves fiú érkezett a La Masiára, a világ talán legnagyobb futball ifiakadémiájára, mely az egyik legjobb klubnak, az FC Barcelonának sorakoztatja fel a tehetségeket. Az ő neve Sergi Samper, akkor még nem is álmodott arról, hogy belekerül a katalán klub történelmébe. Hosszú küzdelem után felkerült az első csapatba, és ezzel ő az első játékos a Barça történetében, aki minden korosztályos csapatot végigjárva került fel a felnőttcsapatba. 

Senkinek sem kell azt bemutatni, hogy talán nincs még egy klub a földön, ahol olyan szintű verseny zajlik a csapatba kerülésért, mint a Barcelonában. A katalánok akadémiája az egyik legnagyobb, emellett pedig folyamatosan vadásszák a tehetséges játékosokat, szerte a világban. 

Több száz fiatal verseng azért, hogy a világ egyik legjobb csapatának mezében játszhasson, hogy szintet léphessen az utánpótláscsapatában, és túlzás nélkül csupán néhányan jutnak fel oda, amiről mindenki álmodozik: a Barcelona felnőttcsapatába. 

Éppen ezért különlegesebb Sergi Samper története, mint a többi fiatal tehetségé: ő az első játékos a klub történelmében, aki minden egyes korosztályos csapatban megállta a helyét, és 21 évesen, felküzdötte magát – immár hivatalosan is – a Barcelona első számú csapatába. 

Máshogyan is alakulhatott volna ez a történet: hat évesen az ifjú Sergi Samper döntés előtt állt: két sportágban is tehetséget mutatott, a teniszben és a futballban is, de csak egyiket folytathatta. Nagyapja inkább teniszjátékost nevelt volna belőle, ezért a Barcino Tenisz Klubba járatta gyakorolni.

Minden megváltozott azonban, amikor végül mégis bekerül a Barça ifiakadémiájára, és rájött, hogy számára a foci több mint egy játék, a Barça pedig több, mint egy klub. Jobban az eszébe véste ezt, mint bárki más, főleg akkor, amikor a két legjobb barátja, Jon Toral és Héctor Bellerín úgy döntöttek, hogy nem várják ki a sorukat a katalánoknál, inkább máshol – az Arsenalban – próbálnak szerencsét. 

A katalán származású Samper rengeteg csábító ajánlatot elutasított uta során, mert az ő álma a Barcelona maradt, inkább maradt és pallérozódott tovább. 

Három évvel ezelőtt elérte az egyik utolsó lépcsőfokot, ami az álma felé vezetett, a Barca B-t. Most pedig hivatalosan is aláírta első szerződését ami a felnőttcsapathoz köti 2020-ig: 15 évnyi küzdelem után végre teljesül a kívánsága. 

Most azonban egy újféle küzdelem veszi kezdetét Samper számára, melynek fő jellemzői a türelem és a bizonyítás lesznek: lábat kell vetnie a felnőttcsapat kezdőjeként, hogy segítse élete klubját további trófeák és sikerek eléréséhez. 

samper-story-1468661357027.jpgEz a cikk az angol nyelvű Diario Sport 'The wonderful story of Samper's Barca journey' című írásán alapul

süti beállítások módosítása