Magyarország első számú FC Barcelona szurkolói oldala

Miért is volt óriási szükség André Gomesre?

2016. július 23. - fcblaurie

sima_15.png

Elemzés arról, miért volt nagyon fontos egy középső középpályás, jelen esetben André Gomes megszerzése.

Sokan úgy gondolják, hogy az idei volt Busquets legjobb szezonja és ő a Barça legfontosabb játékosa. Ezzel nem nagyon lehet vitatkozni, azonban a csapatban jelenleg betöltött szerepe hagyott kívánnivalót maga után, de nem azért, mert ő rosszul teljesített volna. Épp ellenkezőleg. Busquets tökéletesen megoldotta a feladatát, leginkább a védők nem tudtak alkalmazkodni az új játékrendszerhez.

1) Busquets posztjának megváltozása

A korábbi években (amíg Xavi itt volt) Busquets-t a védekező középpályás pozíciójában láthattuk, de miután Xavi Katarba igazolt, nem volt a csapatnál méltó utódja, aki tökéletesen betöltötte volna a szerepét (Rakitićnek teljesen más a szerepköre, mint Xavié volt, így ő nem nevezhető annak). Lucho ezért Busquets-t egy sorral előrébb tolta, ahol ő töltheti be az irányító szerepet. Ezáltal még jobb játékos lett belőle és még fontosabb tagja a Barçának. Ez az azonban azt is jelentette, hogy a csapat egy igazi védekező középpályás nélkül maradt az idei szezonban, de ez sokáig nem okozott gondot Busquets kivételes játékintelligenciája és helyezkedése középső középpályásként, valamint Rakitić hihetetlen munkabírása miatt. Busquets pozícióváltása az alábbi hőtérképen mutatkozik meg igazán: az első kép Busquets átlagos helyezkedését mutatja az utóbbi három évben, a második pedig az idei szezont ábrázolja.1.jpg

Busquets átlagos helyezkedése az elmúlt három évben

2.jpg

Busques átlagos helyezkedése az idei szezonban

2) Miért okozott ez problémát?

Ebben a szezonban a Barça azok ellen az ellenfelek ellen szenvedett leginkább, amelynek támadói szeretik óriási nyomás alá helyezni a védőinket, amikor épp Piquééknél volt a labda. A Barcelona védői általában könnyedén felpasszolják ilyenkor a középpályásainknak a labdát, és ezzel máris a Barça került fölénybe. Idén azonban ez nem volt ilyen egyszerű, ennek okai a következők voltak: Mascheranónak nem tesz jót, ha nyomás alatt tartják, sokszor rossz megoldást választ ilyenkor. Alves túl sokat tartogatta a labdát, és sokszor elveszítette. Jordi Alba néha rosszul helyezkedett, ami miatt nem tudtak passzolni neki. A négy fő védőnk közül Piqué volt a leglabdabiztosabb és neki volt a legkevesebb hibája idén. Mascherano, Alves és Alba viszont nem azért választott sokszor rossz megoldást, mert elfelejtettek futballozni, hanem mert Busquets előrébb tolásával nem volt kinek passzolni. Az utóbbi években a védők az esetek 99%-ában mindig gond nélkül előre tudták passzolni a labdát, mert ott volt Busquets, aki egy fordulással már küldte is tovább a támadóknak. Idén legtöbbször csak azt láthattuk, ha a védőinknél volt a labda, hogy vagy egymás között passzolgattak perceken keresztül, vagy felívelték a labdát, ami nem mindig ment jó helyre. Ezt mutatja be az alábbi kép, hogy a védők általában hova passzolják a labdát. A piros vonalak az idei szezont ábrázolják, a kék vonalak pedig az utóbbi néhány évet. Jól látható, hogy mekkora változtatásokkal járt Busquets előrébb tolása.  

3.jpg

Ez a hőtérkép szintén Busquets átlagos helyezkedését mutatja a 60. perc után, amikor egygólos előnye volt a Barçának. Ilyenkor közvetlenül a védők előtt, sokszor mögött helyezkedik el, ezáltal óriási segítséget nyújt a labda visszaszerzésében és az előre passzokban.

4.jpg

Busquets átlagos helyezkedése a 60. perc után, amikor egygólos előnye volt a Barçának

3) André Gomes érkezése

Most, hogy sikerült leigazolni André Gomest a Valenciától, befejezhetjük Xavi utódjának keresését, már nincs szükségünk se Verrattira, se Pogbára, se senkire. Xavi körülbelül 2013 környékén került leszállóágba. Még akkor is a világ egyik legjobb középpályása volt, azt az azonban mindenkinek el kell ismernie, hogy az már nem a régi Xavi volt. Abban az évben nagyon sokat romlott a Barcelona kreatív labdamegtartási képessége, amikor az ellenfél nyomást gyakorolt ránk vagy teljesen beállt védekezni. Az a szezon borzalmasan ért véget, egy trófeát sem sikerült elhódítani. Ezt sokan Tata Martino nyakába varrják, és ebben részben igazuk is van, de ebbe most nem mennék bele. A fő ok leginkább a csapat legfontosabb tagjának, Xavinak a kiöregedése volt.

Az az utáni szezonban Luis Enrique néhány taktikai változást eszközölt, ezenkívül megszerezte Luis Suárezt és Ivan Rakitićet, szervezettebbé tette a védelmet, bevezette a kontrajátékot, és Busquetsnek adta azt a feladatot, hogy lássa el Xavi szerepét, ezekkel triplához vezetve a Barcelonát. Ennek a taktikai változásnak azonban voltak hátulütői is. Sokat gyengült a stabilitás és az egyensúly a középpálya és a védelem között Busquets előrébb tolása miatt. Természetesen Rakitić és Busquets nagyon sokat védekezett így is, de a védelemnek hiányzott az a játékos, akinek bármikor lepasszolhatja a labdát az ellenfél óriási nyomása ellenére is. A Barcelona e gyengesége nagyon sokáig nem volt észrevehető, és Zinedine Zidane volt az első, aki erre rájött és meg is találta az ellenszert, a Real Madrid elleni vereség után pedig nagyon sok más csapat is kihasználta ezt, ennek volt köszönhető a márciustól áprilisig tartó egyhónapos nyeretlenségi sorozat.

A szurkolók ezután lázasan keresték azt a játékost, aki hibáztatható emiatt a sorozat miatt. Volt olyan, aki szerint Messi a hibás, valaki szerint a védelem gyenge, de Arda Turant is lehetett hallani. Közülük azonban egyikőjük sem hibáztatható. Ugyanis nem egy játékos volt a hibás, hanem pont inkább egy játékos hiánya. Méghozzá egy középső középpályás hiánya. André Gomest pont ezért igazolták le. Üdv a csapatban, André Gomes!

28116066.jpgEz a cikk az FC Barcelona - Blaugrana Nation facebook oldal írásán alapul.

süti beállítások módosítása