Magyarország első számú FC Barcelona szurkolói oldala

Vélemény: Nincs okunk aggódni Munir miatt!

Reakció a Munir kölcsönadása és a Valencia vásárlási opciója miatti felháborodásra

2016. augusztus 31. - fehertamas

pacomunir.pngMint köztudott, a Barcelona és a Valencia gyakorlatilag egy Paco Alcácer-Munir cserét hajtott végre. A Barcelona 30 millió euróval és Munir kölcsönadásával szerezte meg Paco Alcácert. A Valencia azonban csak egy feltétellel adta el Alcácert a Barçának, ha kölcsönadják nekik Munirt, méghozzá vásárlási opcióval. A üzletről bővebben itt és itt olvashattok.

A Valencia tehát idény végén 12 millió euróért megvásárolhatja Munir El Haddadit, ami hatalmas felháborodást keltett a Barcelona-szurkolók körében. Azonban ez nem ilyen egyszerű, még ha a Barçának nincs visszavásárlási opciója, akkor sem.

A SPORT szerint nincs visszavásárlási klauza a szerződésben, amennyiben él a Valencia az opcióval. A Mundo Deportivo cáfolta ezt, az ő forrásaik szerint 16 millió euróért gond nélkül visszahozhatják Munirt a Barçába. Hivatalos megerősítés egyelőre nincs arról, hogy van-e visszavásárlási opció vagy nincs, és nem lehet tudni, melyik újságnak kéne hinni jobban (leginkább egyiknek sem), de valamelyiknek a kettő közül igaza van.

Tegyük fel, hogy létezik ez a 16 millió eurós visszavásárlási záradék. Mi történik ilyenkor: a Valencia elégedett Munirral, megvásárolják 12 millióért, a Barçának azonban szüksége van rá, ezért visszaadják a pénzt és adnak még nekik 4 milliót. Ha valóban így van, a Barça egy nagyon jó üzletet kötött. Megszerezték Alcácert, Munir sok játéklehetőséghez jut, ezáltal tapasztaltabb, jobb játékos lesz belőle, és bármikor visszatérhet bármilyen bonyodalom nélkül a Barçához. Ezzel valószínűleg mindenki elégedett lenne.


A SPORT viszont nem így gondolja. A ottani újságírók mindent – pénzt, feleséget, gyereket – rátennének arra, hogy a Barça semmilyen opcióval nem rendelkezik, minden a Valencián múlik, hogy megveszik-e vagy sem. Ez elsőre valóban nagyon rosszul hangzik, de érdemes mélyebben megvizsgálni a helyzetet:

1. Munir dönt

Ha a Valencia nagyon elégedett Munir teljesítményével, és meg szeretnék venni végleg, Munir bármikor elutasíthatja az ajánlatukat, mivel nem köteles elfogadni azt. Mint minden La Masiáról kikerülő játékos, valószínűleg neki is az az álma, hogy egyszer a Barcelona fontos tagja legyen. Sőt egyes hírek szerint Munir Alcácer érkezése ellenére is maradt volna a csapatnál, de aztán ő is belátta, hogy jobb lesz neki így, nem ülhet egész évben a lelátón (egy ilyen minőségű keretben nem sokszor fért volna el a padon). Tehát ha Munir vissza akar jönni, megteheti.

2. A Valencia pénzügyi problémái

A Valenciának idén több kulcsjátékosát is el kellett adnia a pénzszerzés érdekében, mivel az UEFA figyelmeztette a csapatot, hogy ha nem rendezik sürgősen az anyagi gondjaikat, súlyos büntetésekre számíthatnak. A Valenciának tehát nagyon kevés pénze lehet, még úgy is hogy az Alcácer-Gomes-Mustafi trió eladásával több mint 100 millió eurót kaszáltak, mivel rendezni kellett adósságaikat, ami nem lehetett kevés, ha már több éves eltiltással fenyegetőzött az UEFA. Ráadásul az eladások mellett hatalmas gödörben a Valencia, két forduló után 0 ponttal állnak a tabellán. Épp ezek miatt nem lenne logikus lépés egy ilyen helyzetben lévő Valenciától 12 millió eurót kifizetni egy 21 éves játékosért, hacsak nem rúg 20-25 gólt a szezonban, ami – reálisan nézve – szinte esélytelen.

Nagyon sokan azon a véleményen voltak, hogy Munir tökéletes helyettese lett volna a Messi-Suárez-Neymar triónak, és hogy egyáltalán nem is volt szükség Paco Alcácerre. Aki így gondolja, téved. Luis Enrique célja Suárez tehermentesítése, az uruguayi helyettesének megtalálása volt. Munir szinte biztos, hogy nem tudta volna betölteni ezt a szerepet, és habár a Barça ificsapataiban középen játszott, ő nem középcsatár.

Képzeljük el, hogy BL-elődöntőt játszunk pl. a Bayern München ellen, és Suárez több hétre-hónapra kidől, az egyetlen megoldás arra a posztra Munir lenne, aki valószínűleg labdába sem érne. Nem azért mert ügyetlen vagy mert tehetségtelen, mert egyáltalán nem az, sőt. Munir még tapasztalatlan, a fizikai párharcokat az esetek 99%-ában elveszítené, és annyira ballábas, hogy a jobb lábával szinte hozzá sem ér a labdához. Ha megnézzük, az egyértelműen jobblábas szituációkat is bal külsővel rúgja meg, több-kevesebb sikerrel. Ha pedig valaki azzal jön, hogy "hát de a Sevilla ellen is azonnal gólt rúgott, bebizonyította, hogy felnőtt a feladathoz", az megint téved. Az a gól a 81. percben született, akkor amikor a Sevilla próbálta menteni a menthetőt 0-1-es állásnál, mert tudták, hogy a Camp Nouban sokkal kevesebb esélyük lesz gólt szerezni, ezért teljesen kinyíltak, hátul két védő maradt Munirral, akik ráadásul borzalmasan helyezedtek. Ezenkívül Messi olyan labdát adott neki, hogy igazítania sem kellett rajta, csak el kellett szaladnia a kapuig. A visszavágon Luis Enrique pihentette Suárezt, és adott egy utolsó esélyt Munirnak a bizonyításra, és őt állította be középcsatárnak. Azon a meccsen viszont az utolsó percekben csinált cselein kívül semmit nem tudott kezdeni ott elől, teljesen elveszett a védők gyűrűjében, mert nem oda való. Munir a szélen nyújtja a legjobb teljesítményt, arra a posztra viszont bőven van nála jobb opció. Ezt valószínűleg Luis Enrique is észrevette, és mindenáron igazolni akart egy igazi középcsatárt, és Paco Alcácer személyében megtalálták a tökéletes helyettest.

Alcácer annak ellenére, hogy még csak 23 éves, igen tapasztalt, és nem véletlenül volt ő a Valencia csapatkapitánya. A válogatottban is már bizonyított, az EB-selejtezőkön például ő volt a spanyolok legeredményesebb játékosa. Alcácernek valószínűleg a beilleszkedés sem fog gondot okozni, mivel rengeteg barátja van a klubnál (Alba, Piqué, Busquets, Iniesta, Denis Suárez, Mathieu, Gomes). Paco Alcácer tökéletes igazolás volt, mint ahogy idén nyáron mindenki, véleményem szerint. Remek munkát végzett a vezetőség, minden posztra érkezett komoly erősítés, Bravo eladásáról meg egyáltalán nem ők tehettek, a chilei döntött a távozás mellett, a klub hosszabbítani is akart vele.

Összegezve a fentieket: sok feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy Munir végleg a Valencia játékosa legyen: 1. Munirnak jó teljesítményt kell nyújtania, mert ha nem válik be, nem adnának ki érte 12 milliót. 2. Munirnak el kell fogadnia az ajánlatot, és visszautasítania a Barçát. 3. A Valenciának elegendő pénzt kell szereznie a megvételéhez. 4. Igaznak kell bizonyulnia a SPORT híreinek, miszerint nincs visszavásárlási opciója a Barçának. Ha ezek közül csupán egy darab feltétel nem teljesül, Munir nem lesz a Valenciáé. Aki szerint pedig Munir jobb, mint Alcácer, az majd csak figyeljen a szezonban és meglátja az igazságot. | Laurie

süti beállítások módosítása