Magyarország első számú FC Barcelona szurkolói oldala

A mellőzött katalán és az akarnok

2016. szeptember 25. - HairG

sdsdsd_1.png

Az idei és a tavalyi szezon egyik legrejtélyesebb és leginkább pikáns történése a Barcelonánál kétségkívül a Luis Enrique és Aleix Vidal közti hercehurca. Ennek a történetnek az okait, következményeit igyekszem feltárni.

A 27 éves katalán játékos igazolását tavaly nagy érdeklődés övezte mind a szurkolók, mind a média részéről, nem csoda, hisz a transzfer egy olyan váltást vetített előre, amelyre a legtöbb Barça-szimpatizáns a legvadabb rémálmaiban sem mert gondolni, nevezetesen, hogy Dani Alves elhagyja a csapatot.

A tavalyi idényben el is kezdődött a poszt átszervezése, Vidal – amint lejárt a „transzferstopp” – az első adandó alkalommal lehetőséget is kapott az Espanyol ellen, akkor még csak csereként, 23 perc erejéig. Luis Enriquét meggyőzhette a teljesítménye, hiszen a következő öt mérkőzésen háromszor is a kezdőcsapatban kapott helyet és végig is játszotta azokat az összecsapásokat. Biztató kezdetnek tűnt, ugyanakkor le kell szögeznünk rögtön, hogy nem a legerősebb csapatok ellen kapott bizonyítási lehetőséget, valamint ez az időszak volt a csapat abszolút csúcspontja, így talán nem volt nehéz sodródni az árral.

aleix-vidal-cropped_vmzio9enm2v41djq6zweei4pj.jpg

A változás február vége, március eleje felé következett be, amikor is derült égből villámcsapásként kezdett hatni, hogy Vidal folyamatosan ki-ki marad a meccskeretekből. A megítélésén sokat rombolt az is, hogy egyrészt a nála jóval idősebb Alves került be rendszeresen az együttesbe, valamint – amikor Dani éppen pihenőt kapott – Sergi Robertónak szavazott inkább bizalmat Luis Enrique, mindenki legnagyobb döbbenetére. (Visszatekintve Lucho – akár egy jövőbelátó – nagyszerű érzékkel szúrta ki a Sergi Robertóban rejlő képességeket és elképzelhető, hogy a jelen, illetve a jövő Barcelonájának jobbhátvédjét sikerült kifejlesztenie az egykori középpályásból.)

Mi történhetett márciusban? Vidal elkényelmesedett volna, látván, hogy nincs konkurenciája a poszton? Összevesztek volna Luis Enriquével? Ezekre a kérdésekre nagyon nehéz megtalálni a választ, hiszen egyrészt a Barcelonánál mindig is igyekeztek az ilyen szituációkat diszkréten, házon belül kezelni, másrészt pedig Luchónak nem ez az első ilyen tette, amióta pallérozza a csapatot. Elég, ha csak Montoyára, Adrianóra, Bartrára vagy Douglasra gondolunk. Külön érdekesség, hogy valamennyi játékos a védelmet erősítette és már egyikük sem a csapat tagja. Ebből következhet talán, hogy Vidal annyira nincs rossz helyzetben, hiszen még mindig Barcelonában tartózkodik.

sdsdsd.png

Ugyanakkor eléggé aggasztó lehet az a tény, hogy idén mindössze 1 mérkőzésen kapott szerepet, nevezetesen a Deportivo Alavés ellen, ahol nem igazán nyújtott kiemelkedő teljesítményt, sőt nagyon gyengén játszott, ráadásul vereség is lett a vége. Az ezt követő 4 mérkőzésen már nem fért be a keretbe sem. Ez az Alavés elleni meccs azért is kulcsfontosságú ebben az ügyben, mivel a következő, Leganés elleni bajnokin Roberto pihenőt kapott és Vidal így sem tudott eleget bizonyítani, hiszen nem nevezték a meccsre, hanem inkább a 3-4-3-as felállást tesztelte a csapat.

A legfrissebb hírek szerint a mester nem elégedett Vidal edzésmunkájával, ugyanakkor Aleix is megtölthetne egy ládát a panaszaival. Legutóbb azt nehezményezte, hogy Enrique nem jobbhátvédként szerepeltette az edzésen, hanem inkább a B-csapatos Nilinek adott bizonyítási lehetőséget. Ezután került ki az a bizonyos Instagram-bejegyzés, ami rendkívül ellentmondásosra sikeredett, sokan azt gondolták, hogy a bejegyzésben szereplő középső ujj emoji” Luis Enriquének szólt, de a hátvéd azóta már tisztázta a dolgokat.

Luis Enrique: Amikor nem volt a keretben, annak volt oka. Aleix most keményen dolgozik az edzéseken, próbál változtatni a helyzetén. Természetesen megvan rá a lehetősége nálam. Ha jól emlékszem, volt már rá példa ittlétem során, hogy valaki nem szerepelt a terveimben a kezdőcsapatot illetően, kemény munkával mégis odakerülhetett. A közösségi médián szereplő kép? Sokan olyat is belelátnak a dologba, amit nem kellene, de természetesen mindenkinek joga van véleményének kinyilvánításához az interneten, ha esetleg úgy hozza a helyzet.
– a teljes sajtótájékoztatót ide kattintva elolvashatod. 

A hátvéd annak is hangot adott, hogy a ritka játéklehetőség miatt kiesik a ritmusból, emiatt nem tud magas szinten teljesíteni, amikor esélyt kap, továbbá bevallottan nehézséget okozott neki sevillai jobbhátvédből átkonvertálódnia barçássá, ami valljuk be, valóban nem egyszerű feladat, mivel gyakorlatilag alig töltesz el időt a saját térfeleden, teljes értékű támadónak számítasz, ha  valamelyik szélső védő szerepét töltöd be a katalánoknál.

Összegzésként elmondható, hogy valami komoly dolog bújik meg a háttérben, amiről – a két érintett személyen kívül – nem biztos, hogy másnak is tudomása van. Ez a probléma minél előbbi megoldást igényel, hiszen könnyen bomlásnak indulhat a csapategység, ami egy sikertelen szezont vetíthet előre.

HairG

aleix-vidal-1474296924154.jpg

süti beállítások módosítása