Magyarország első számú FC Barcelona szurkolói oldala

Adriano: Minden út Romába vezet?

2015. július 24. - fehertamas

c.pngAdriano Correia, aki már 2010 óta a Barcelona kötelékében szerepel, most úgy tűnik, távozóban van. Az olasz AS Roma érdeklődik hevesen iránta, s nyújtja be ajánlatait, a brazil pedig nyitott a váltásra. Ügynöke szerint már csak a kluboknak kell megegyeznie, és már csomagolhat is a 30 éves játékos. De mit jelent ez a csapatra nézve? 

Nézzük a tényeket: Adriano soha sem ragadt meg igazán a kezdőben, valahogy mindig is a klub perememberei közé tartozott, azok közé a játékosok közé, akik leginkább sérülések esetén jöttek szóba. Ennek ellenére nem állíthatjuk, hogy nem volt hasznos, hiszen ha kellett, akkor mindig minőségi pótlást nyújtott, s nem csak a balhátvéd pozícióban. Az ő legnagyobb erénye a klubhoz való hatalmas lojalitása mellett a rugalmassága volt, hiszen sokoldalúságából adódóan rengeteg helyen lehetett bevetni. Volt ő középhátvéd is, jobbhátvéd is, de ha akarták, még a támadósorba is bedobhatták őt. stat.png170 mérkőzésen lépett pályára az öt esztendő alatt, amit már a Barcánál eltöltött, ez alatt összesen 37 gólhoz járult hozzá. Társaihoz hasonlóan egy rakás kupát nyert, a pontos számot a képen láthatjátok. 

A padozás tűrése, a rugalmassága, illetve a hasznos támadó szelleme mellett mindenképp fel kell még jegyeznünk pozitívumként, hogy az öltöző hangulatfelelősei közé tartozik, tipikusan az a játékos, aki segít az újaknak beilleszkedni, összeköti a csapat különböző klikkjeit. Ő volt az, aki Alves mellett rengeteget foglalkozott Neymarral, mikor idekerült, de Douglasnak is segített átvészelni a tavalyi szezont, ahogyan azt a tavaly vásárolt jobbhátvéd jelezte is a napokban az Instagramján. 

Ugyanakkor Adriano már 31 lesz októberben, s több lehetőség nem valószínű, hogy az ölébe hullik. Éveken belül veszít gyorsaságából, és még kevesebb játékhoz fog jutni a Barcelonánál. Ahogyan az alábbi táblázaton is látszik, Luis Enrique már nem számol vele olyan gyakran, mint elődei, de azon kevés alkalmakkor sem volt olyan eredményes, ha csak a gólokat, gólpasszokat vesszük figyelembe, mint korábbi szezonokban. stat2.png

Eredmények tekintetében a 2011-12-es szezon volt a legjobb számára, akkor is játszotta a legtöbb meccset, szám szerint 40-et, bár abban az idényben a klubnak is átlagon felüli meccsszáma volt, a Klub VB és a szuperkupa meccsek miatt. 3 gól és 9 gólpassz, ez a legjobb szezonjának mutatója. 

A következő szezonban érkezett posztjára Alba, Eric Abidal azonban nem tudott meccseken részt venni betegsége miatt. Az idény elején rendkívül jó formába lendült, nem egy nagy bombájára emlékszem, később már azonban inkább Albára számított Tito Vilanova. 

Tata Martino keze alatt játszotta a második legtöbb meccset, bár ez leginkább Alba sérülésének tudható be.

A tavalyi szezonban minden korábbinál kevesebbszer lépett pályára, az előző szezonban játszott 3141 perchez képest az 1416 perc drasztikus csökkenés, közben Jordi Alba formája töretlen. Adriano helyzete várhatóan nem fog jobbra fordulni, a jelenlegi perember szerepet azonban jól elláthatja még néhány évig rugalmassága miatt. A kérdés csupán az, hogy vajon ez az, amit Adriano akar? Ha most eligazolna, még játszhatna egy magas szinten lévő csapat kezdőjében egy ideig, a kvalitásai megvannak hozzá. Az AS Roma ideális helynek tűnik erre, nem meglepő, hogy nyitott lenne a transzferre. 

Ami a klubot illeti, nem tudni pontosan mennyire sínylené meg a csapatot egy minőségi balhátvéd pótlék hiánya. Nem biztos azonban, hogy csere nélkül maradnának, hiszen a felnőtt csapat kapujában áll már a tehetséges és fiatal, évek óta a Barca B-ben játszó Grimaldo, aki valószínűleg el tudná látni Adriano feladatait hellyel közzel. Ami elveszne, az a brazil játékos öltözőben betöltött szerepe, illetve a néha megvillanó távoli bombái. Viszont ha Adriano az AS Romában képzeli el a jövőjét, akkor az elmúlt öt évben lerótt szolgálataiért cserébe alighanem el kell engednie a klubnak, s nekünk szurkolóknak is. adriano-correia_1.jpg

 

 

 

süti beállítások módosítása