Magyarország első számú FC Barcelona szurkolói oldala

Arda Turan szerepe Luis Enrique Barçájában

2015. szeptember 19. - fcblaurie

arda.pngSemmi kétség, hogy Arda Turan volt az egyik legmeghatározóbb játékosa annak a történelmi Atlético Madridnak, amely a 2013/14-es szezonban megnyerte a La Ligát és Bajnokok Ligája-döntőbe jutott. De a Barçába vajon mennyire fog tudni beilleszkedni?

Arda legelőször a 2008-as EB-n tűnt fel, ahol Törökország válogatottjával eljutott az elődöntőkig, de ott Németországgal szemben 3-2-re elbukott. Az a torna volt Arda igazi bemutatkozása a nagyközönség előtt, és ott ismerhették meg hihetetlen cselezési képességét és gyorsaságát. 2008-től kezdve Arda folyamatosan fejlődőtt, fizikailag és taktikailag is, amely által sokkal jobb és rendkívül intelligensebb játékszervezővé vált. Ehhez hozzájött még óriási munkabírása, elszántsága és tehetsége, amelyek nélkül soha nem lett volna Diego Simeone Atléticójának egyik legfontosabb ékköve.

Arda Turan érkezése jóval nagyobb mélységet ad Luis Enrique csapatának és sokkal nagyobb harc lesz a kezdőbe kerülésért. Arda leigazolása legfőképpen Ivan Rakitić tavalyi szerződtetéséhez hasonlítható, amikor is a már-már kiöregedő Xavit pótolta a horvát. Most is hasonló lesz a szituáció, csak most a 31-et idén májusban betöltő Andrés Iniestát kell valamiféleképpen helyettesítenie a töröknek.

Xavi távozása után a Barçának két lehetősége volt: vagy keres egy tökéletes helyettest, aki sokban hasonlít Xavihoz, vagy egy olyan embert keres, aki javítani tudna a csapat azon részein, ahol esetleg szükséges lenne. Egy olyan futballistát találni, mint Xavi, szinte lehetetlen küldetés volt. Felmerültek olyan nevek, mint İlkay Gündoğan vagy Marco Verratti, akik legalább stílusukban hasonlítanak hozzá, de figyelembe véve Gündoğan korábbi hátsérülését, ami miatt egy egész szezont ki kellett hagynia, valamint a PSG a Verrattihoz való mindenáron ragaszkodását, elég nehéz lett volna egy 'új Xavit' találnia a klubnak. Ennek eredményeképp a Barça teljesítette Luis Enrique azon kérését, hogy olyan középpályást igazoljanak, aki teljesen más stílust képvisel, és aki valami újat tud hozni a csapat játékába. Erre a célra pedig Arda Turan volt a legmegfelelőbb megoldás.

1.pngA Barça hagyományos felállása Arda Turannal a bal középpályás pozícióban.

Arda segítségével Luis Enrique ezentúl többször pihentetheti Iniestát, akinek szüksége is van erre egy hosszúnak és fárasztónak igérkező szezonban. A törököt azonban nemcsak a tehetsége, kreativitása vagy testi ereje miatt igazolták le. Benne megvan az a vadság és győzeleméhség, ami nagyon kell egy olyan Barçának, amely története során másodszor is triplázni tudott és esélyes egy hatkupás évre. Tehát a játékosoknak szükségük van extra motivációra ebben a szezonban, és fenn kell tartani győzeleméhségüket, és erre Arda Turan volt a lehető legjobb opció.

Egy csapat akkor lehet sikeres, ha meccs közben is meg tudja változtatni a taktikáját, legyen az támadóbb vagy védekezőbb, attól függően, hogy az edző mit gondol a legjobbnak egy adott szituációban. Arda Turant pedig mindkét esetben be lehet állítani a padról.

2.pngA csapat megszilárdítása érdekében Arda Turan Neymart válthatná.

Ha Luis Enrique meg akarja szilárdítani a csapatot, abban az esetben Arda Neymar helyére állhatna be bal oldali középpályásként, ezzel 4-4-1-1-es vagy 4-4-2-es felállást kialakítva. Ehhez hasonló dolgot már láthattunk a múlt szezonban, amikor a 2-1-re megnyert El Clásicón Neymart Rafinha váltotta az utolsó öt percre.

3.pngA Barça felállása támadásnál egy 4-4-2-t használó ellenféllel szemben.

Ezenkívül Arda egy támadóbb felfogású Barçába is jó cserének bizonyul, ilyenkor Iniestát válthatná egy 4-3-3-as formációban, ezzel nagyobb gyorsaságot, direktséget és kiszámíthatatlanságot adva a csapatnak.

Luis Enrique alapvetően egy 'Rakitić-hasonmást' akart a középpálya bal oldalára, aki keményen dolgozik, segíti a csapattársait és harcol a labdáért, Ardának pedig elegendő energiája, harci szelleme és erőnléte van ehhez.

Minden bizonnyal már nagyon sokan várják, hogy fog összejátszani Jordi Albával, és hogy mennyire lesz összhangban Neymarral a bal oldalon, de ezekre a kérdésekre sajnos csak 2016 után kapunk választ – hacsak nem engedélyezi a FIFA Arda idő előtti regisztrálását.

arda-turan-fc-barcelona-mundodeportivocom.jpg

Forrás: Grup14; Ahmed Alshuwaib - Arda Turan brings more solutions to Luis Enrique problems
http://grup14.com/article/arda-turan-brings-more-solutions-to-luis-enrique-problems

süti beállítások módosítása