Magyarország első számú FC Barcelona szurkolói oldala

Cserehiány az MSN-nél

Nincs elég lehetőség a padon a csatártrió pihentetésére

2016. április 25. - fehertamas

ayay.pngA tavalyi szezon triplázásnak legfontosabb eleme a Messi, Neymar, Suárez alkotta csatártrió emberfeletti teljesítménye volt. A világ legjobb játékosából, legjobb fiatal tehetségéből és leghalálosabb csatárából álló hármas ha együtt lép pályára, szinte megállíthatatlan, hiszen a védők képtelenek mindhárom játékost féken tartani. Az idei szezonban azonban voltak pillanatok amikor már nem működött olyan olajozottan a gépezet, ahogyan azt áprilisban láthattuk is. A teljesítménybeli hullámvölgy egyik oka kétségtelenül a csatárok rossz formája volt, amihez az vezethetett, hogy a három zseni alig pihent a szezon során. 

Erőltetett menet, sok meccs a lábakban, rengeteg játékperc. Az idei szezonban a Barcelona játszotta a legtöbb mérkőzést a top 5 bajnokság csapatai közül, szám szerint egy híján 60-at. Egy fárasztó nyári amerikai túra, szuperkupa mérkőzések és a Klub VB Ázsiában mind meghatározták a katalánok szezonját ebből a szempontból. Ennek a tetejében ott vannak még a válogatott szünetek, melyek alatt a játékosok akár az egész világot bejárhatják, ha nemzeti csapatukkal tartanak. A statisztikák figyelembe vétele megmutatja, hogy mindössze 3 nap és 18 óra telt el átlagban a Barca meccsei között, ami nagyon rövid, egyes források szerint ez a legrövidebb mérkőzések közti pihenési idő a futballtörténelem során. A feladat nehéz, és a legjobb futballisták sem gépek, a fáradtság, legyen az mentális vagy fizikai, jelentős tényező. 

A tavalyi szezon mégis maga volt a csúcs, a Barcelona mindent megnyert, amit csak lehetett, és nem is akárhogyan. Triplázni nem mindennapi dolog, csupán kevés csapatnak sikerült elérnie ekkora érdemet. Az ilyen idényeknél mindennek klappolnia kell, az edzői stábnak, a játékosállománynak, s nem árt egy adag szerencse sem. Tavaly pont ez történt. Még ha nem is sok minden változott azóta, nem elhanyagolható Luis Enrique körmönfont játékosrotációs tervezete, Suárez eltiltása (ami miatt a szezon első harmadában pihent), és Pedro jelenléte. Az uruguayi csatár már 4440 játékpercnél jár, tavaly az egész szezonban volt neki 3528. Neymar is majdnem túllépett a tavalyi perceken (tavaly: 4093, most: 4043), és Messi - aki hosszabb ideig sérült volt - is megközelíti a tavalyi játékidejét. A rotáció most nem volt annyira jelen mint tavaly, Suárez végigjátszotta a meccseket, és már a klub egykori saját nevelésű csatára is a Chelsea-ben rúgja a bőrt. 

A kanári-szigeteki csatár, Pedro Rodriguez játéka most igazán felértékelődött. Megfelelően látta el a negyedik számú csatár szerepét, akit az MSN valamelyik tagjának hiányában bármikor be lehetett állítani, vagy felküldeni egy mérkőzés végén, hogy pihenhessenek a többiek.

Bár Pedro ittléte idején rengeteg kritika érte őt, nem volt elég hatékony és játéka nem egysíkú volt, mégis fontos, hogy egy olyan kaliber mint ő, ott üljön a Barcelona kispadján. Hiányában két ember töltötte be ezt a pozíciót, Munir és Sandro, akik talán még nem érték el azt a szintet, hogy minőségben is hozzátegyenek a játékhoz, egy-egy mérkőzésen. Ez meg is látszik a mutatókon: idén csupán három alkalommal történt meg, hogy az MSN valamelyik tagját lecserélték mérkőzés közben (abból egyszer Messi sérülése esetén), tavaly ez a szám tízen felül volt. 

Hiányzik egy klasszis negyedik számú csatár, aki bejöhet ha szorul a hurok, ha pihentetésre van szükség, ha pótolni kell valakit. A nyári átigazolási időszak megnyíltával érkezhet is ilyen típusú játékos, leginkább Nolito vagy a Sevillás Kevin Gameiro nevét lehet hallani ezzel kapcsolatban. Egy biztos: ha nem akarják, hogy egy áprilisi hullámvölgyhöz hasonló megtörténjen újra, akkor rendezni kell a sorokat, és biztosítani hogy a csapat talán három legfontosabb játékosa pihenhessen többet a szezon közben. qasz0.jpg

süti beállítások módosítása