Magyarország első számú FC Barcelona szurkolói oldala

Vélemény: A csapat, aminek kétszer kellett megnyernie a La Ligát egy idény alatt

Miért különösen értékes ez a bajnoki cím?

2016. május 17. - fehertamas

albashout.pngSzombaton a Barcelona begyűjtötte történelmének 24. spanyol bajnoki címét. Az elmúlt 8 évben volt legfelül a végső pontszámlálásnál a katalán óriás, a mostani La Liga kupa mégis valami más okból különösen értékes. Fehér Tamás szubjektív írása a bajnoki versenyfutásról.

Március. A Barcelona egy hihetetlen (akkor éppen 38. meccsnél tartó) veretlenségi széria tetején. Szerte a világsajtóban harsogják a szakértők, hogy a múlt idényben triplázó Enrique-csapat a szezon favoritja, és minden sorozat fő esélyese. A bajnokság nyert helyzetben, tíz pontos az előny a második előtt, egy culé fejében sem fordulna meg, hogy hamarosan darabokra hullik minden és a szezon vége óriási küzdelmet hoz a talpon maradásért. 

Április. Bedőlt a kártyavár és hirtelen veszni látszik minden. A BL-ből sokkszerűen fázott ki a katalán óriás, a bajnokságban pedig olyat tett, ami több mint 12 éve példátlan: 11 pontos előnyt adott le, egy ikszre hozott és három vesztes mérkőzéssel. Utoljára a galaktikus Real tudott ennyi pontot ilyen rövid idő alatt eldobálni, s akkor Rafa Benitez Valenciája be is érte őket és az izgalmas véghajrá után ők is emelték fel a trófeát. A katalánok kezeiből kicsúszott egy gyakorlatilag megnyert bajnokság, és most élet-halál harc veszi kezdetét, hogy a szezon ne legyen csúfos bukás. 

stat_1.png

Hatalmas lélekjelenlét kell a kisiklott jármű visszakormányzásához, de a Barcelona megmutatta, hogy miért is rajongunk értük. Az utolsó öt forduló öt döntőt hozott el, s mindegyiket maximális erőbedobással, ragyogó eredményekkel teljesítette. A sprint a bajnoki aranyig könyörtelen volt, de a Barca végül nem engedte ki a kezei közül. 24 rúgott, 0 kapott gól, Luis Suárez sziporkázó teljesítménye (Pichichit és Aranycipőt ért), Messiék új lendülete jellemezték az öt finálét. Végül csupán egy ponton múlt a végső győzelem, áprilistól mintha új bajnokság startolt volna, de a katalán óriás azt is behúzta. 

Május. Hármas füttyszó jelzi, hogy végre meg lehet nyugodni: megcsinálták, megvédték a címüket, így vagy úgy, 10 pontos előny ide vagy oda, de sikerült. És kitör az ünneplés. Tudják jól Luis Enrique fiai, hogy ez nem mindennapi menet volt, és most a fesztivál minden egyes percét megérdemlik. Még ha az az áprilisi fiaskó fájó emlék is lesz mindig, tudják, hogy nem sok példa van arra, amit véghez vittek. Ők az a csapat aminek kétszer kellett megnyerni a La Ligát, egy idény alatt. 

Ahogyan Luis Enrique fogalmazott: "A cím megszerzése megmutatja milyen erős a csapat, egy ilyen hullámvölgy után is beérni az első helyre nem mindennapos. Megmutattuk, mire vagyunk képesek. Szeretném, hogy a játékosok és a szurkolók egyaránt élvezzék ki a sikert, hiszen sokba került!" 

Értékeljük a címet, még ha a BL-kiesés némi keserű szájízzel is járul hozzá a szezon összegzéséhez. A bajnoki trófea annál szebben csillog, minél nehezebb volt megszerezni. 

Toma

kepkivagas_1.JPG

süti beállítások módosítása