Magyarország első számú FC Barcelona szurkolói oldala

Újabb fejezet a katalán spanyol viszályban

2016. május 21. - fehertamas

estalada.pngA május 22-én, azaz e hét vasárnapján megrendezendő Spanyol Király-kupa döntőjéről kitiltották az Esteladakat, ismertebb nevén a katalán zászlókat – jelentette be szerdán a spanyol kormány madridi közösségi képviselője.

Sok szempontból nem meglepő a döntés, hiszen a spanyol-katalán perpatvarról egyre többet hallani manapság, elsősorban Katalónia elszakadási törekvései azok, amik a legnagyobb bonyodalmat okozzák. A másik el nem hanyagolható tény, hogy a döntőt Madridban rendezik, ahol a Barcelona sosem volt és sosem lesz igazán kedvelt csapat, de beszélhetünk magukról a helybéliekről is.

A Barcelona biztosította a közvéleményt, hogy fellebbez a döntés ellen, hivatkozva a szólásszabadságra, az alapvető emberi jogokra, miszerint akárki szabadon kifejezheti véleményét, ötleteit, sérelmeit cenzúra nélkül. Ezen jogokat Az emberi jogok egyetemes nyilatkozata is elismeri, ami következtében még ellenszenvesebb és érthetetlen döntést hoztak a felső vezetők. A Barcelona alelnöke, Carles Vilarrubi egyenesen gyalázatosnak titulálta a döntést, valamint visszautalt az UEFA által kirótt 70 000 eurós bírságra, amit az októberi Bajnokok Ligája mérkőzéseken megjelenő katalán lobogók lengetéséért kapott az egyesület.

Javier Tebas, a La Liga elnöke, aki szintén megszólalt az üggyel kapcsolatban, odáig ment, hogy az Estaladat, a 'Spanyolország szétszakításának jelképének' nevezte nyilatkozatában: 'Szerintem jól döntött a kormányzat, amikor megtiltotta ezeknek a zászlóknak a bevitelét a döntőre. Ez a spanyolok kupája ott pedig nincs helye ennek a szimbólumnak.'

Barcelona polgármestere, Ada Colau a következőt nyilatkozta: ”Ha a rendelet érvényben marad, nem látogatok ki a mérkőzésre Carles Puigdemont katalán elnökkel egyetemben. A teljes mértékű támogatásomról biztosítottam a Barcelona elnökét. Amikor a csapat hazatér, együtt ünneplünk velük a zászlókkal természetesen, amit mindenki hozhat, amennyit csak akar.”

Ugyan a fellebbezés végül sikerrel járt, az ügy csak még egy lapáttal tett az így is tornyos ellentétre.

estaaaaaaa.JPG

süti beállítások módosítása