Magyarország első számú FC Barcelona szurkolói oldala

Értékelő: Sporting Gijón - Barcelona: 0-5

2016. szeptember 25. - fcblaurie

ertekelo_12.png

A Messit nélkülöző címvédő izgalommentes meccsen múlta felül az asztúriai ellenfelet. A két csapat között nagy volt a különbség, ahogyan azt az eredmény is mutatja. A vendégek igazából meg sem erőltették magukat.

A mérkőzés katalán dominanciával kezdődött, ám sokáig lehetőségekig sem tudtak eljutni Neymarék. Az első félórához közeledve aztán az első hazai megingást nem hagyta büntetlenül a Barcelona. A labda Arda Turanhoz pattant, aki – kihasználva a hazai védelmi vonal mögött tátongó nagy területet – Suárez elé emelt. A gijóni kapus rossz ütemben érkezett (kb. úgy nézett ki az egész mintha kizuhant volna egy erkélyről), az uruguayi elvitte mellette a labdát, majd az üres kapuba helyezett. Az asztúriaiak védői az indítás előtt megpróbálták lesre állítani a Barça gólvágóját, a jobb oldalon helyezkedő védő azonban csúnyán beragadt, így a terv besült.

A gól érthető módon megzavarta a vendéglátókat, aminek három perccel később egy újabb találat formájában meg is lett az eredménye. Neymar a jobb oldalon felfutó Sergi Roberto elé tette a labdát, aki egy pontos átvétel után a röviden érkező Rafinhának lőtte be a játékszert. A brazil előrevetődve, fejjel zörgette meg a hálót. Szép akció volt, a katalán sztárcsapat pedig megduplázta előnyét. Messi hiányában Neymar igyekezett minél többet mutatni magát, sokszor kérte el a labdát, és nem is csinált vele rossz dolgokat.

A második félidő csendesen kezdődött, aztán ugyanúgy folytatódott. A Barcelona érezte, hogy nem kell összetörnie magát a győzelemért, a Sporting pedig szép lassan beletörődött a sorsába. A kettő együtt azt eredményezte, hogy a meccs nem volt túl élvezetes.

Az edzők cserékkel törték meg a csendet. Vendég részről a 69. percben Denis érkezett Busquets helyett (ezzel André Gomes foglalta el a katalán helyét), majd 3 percre rá Luis Enrique Alcácert is bedobta a langyos vízbe. További két perccel később a hazaiak kapitánya, Lora csúnyán elkésett becsúszásával, a lendületes Sergi Robertót rúgta fel, amiért megkapta második sárgáját. A szabálytalanság kissé sérülésveszélyes volt, szerencsére azonban nem volt szükség cserére.

A hajrában végül felgyorsultak az események. A 77. percben hiába érkezett a pályára Douglas, a meccs állását már nem tudta megfordítani, sőt az utolsó 10 percbe lépve a címvédő még jobban megnövelte előnyét. Ismét Neymar-Sergi Roberto volt a labda útja, a saját nevelésű játékos pedig ezúttal egyből lőtte középre a labdát Alcácernek, aki jól érkezett, védőjét megelőzve a kapufát lőtte telibe. A kipattanó a brazil támadóhoz került, aki mellel levette a labdát, majd a kapuba helyezett.

A 85. percben Arda Denishez passzolt az ellenfél térfelén, a fiatal játékos jól fordult meg a labdával, megvárta, hogy Sergi Roberto felérjen a jobbon, elé is gurított, aki ezúttal a török középpályást örvendeztette meg egy nagyszerű beadással. Újabb fejes gól, ezzel már 0-4.

Itt még mindig nem volt vége, két perccel a rendes játékidő befejezte előtt Denis Suárez vezette a labdát az ellenfél tizenhatosának előterében, majd gyengébbik lábával a szűk terület ellenére gyönyörűen ugratta ki Neymart, akinek nem okozott gondot a befejezés. Ezzel beállt a 0-5-ös végeredmény, amit a vendégek brazil támadója majdnem 0-6-ra módosított az utolsó percben egy szép csavarás után, de lövése a kapufán csattant.

A Barcelona tehát minimális erőfeszítéssel ért el bravúros eredményt – a spanyol bajnokságban nagy dolog 5-0-ra nyerni, még akkor is, ha ezúttal nem egy nagyágyú volt az ellenfél. A játékosok csak annyit tettek meg, amennyit muszáj volt (főleg a második félidőben), semmivel se többet, ez egy ilyen meccs volt. A csapat tagjai gyakorlatilag a pályán kezdték meg a pihenést a szerdai Mönchengladbach elleni BL-mérkőzésre. Magyarázkodásra azonban természetesen nincs szükség egy ötgólos győzelem után. Ezen a nyugodt délutánon ráadásul szép gólokat láthattunk. A helyzetkihasználás kifejezetten jó volt, valamint pozitívum az is, hogy több kulcsjátékos pihenhetett, így ráadásul azok is lehetőséghez jutottak, akik nem az alapcsapat tagjai. A pályán lévő 11 ennek ellenére is magas szinten teljesített, nem volt kérdés, hogy melyik csapat a jobb.

A Sporting jól kezdett, szervezetten játszottak, egy ideig teljesen méltó ellenfele volt az asztúriai klub a katalánoknak. A hirtelen bekapott két góllal azonban látszólag eldőlt a mérkőzés, emberhátrányban pedig csúnyán szétestek a hazaiak. A hibákat a Barça kegyetlenül megbüntette.

610098214_20160924171054-125-kqle-u415470155061nd-980x554_mundodeportivo-web.jpg Egyéni értékelések:

Ter Stegen (6): Az első félidőben nagy gondot okozhatott volna csapatának, mikor a tizenhatoson kívül ért kézzel a labdába. Sok dolga nem volt, lábbal – egy-két apró hibától eltekintve – hozta a tőle elvárható szintet.

Sergi Roberto (7,5): Néhány kisebb hibája eltörpül rengeteg szerelése, futása és gólt érő beadásai mellett. Luis Enrique bizalmat szavazott neki nyáron azzal, hogy nem igazolt a jobbhátvéd posztra. Ismét bizonyította, hogy lehet rá számítani kezdőként bármikor.

Piqué (6): Nem volt vele gond, igaz, próbára sem nagyon tették, így a meccs nem róla szólt.

Mathieu (6): Ugyanaz vonatkozik rá is, mint Piquére.

Digne (5,5): Nem az ő meccse volt, beadásai gyengék voltak.

Gomes (6): Most is láthattuk, hogy milyen jól passzol mindkét lábával, lövései azonban célt tévesztettek.

Busquets (6,5): Magabiztos volt, nagyszerűen irányította a csapatot hátulról. Iniesta és Messi hiányzásával ráadásul ő viselte tegnap a csapatkapitányi karszalagot.

Arda (6,5): Újabb jó teljesítmény a töröktől, gól és gólpassz a neve mellett. Alig adott el labdát, a tavalyi halvány játék már a múlté.

Rafinha (6,5): Messit pótolta a támadósorban, nem volt túl aktív, amikor viszont mégis nála volt a labda, jó dolgokat csinált, gólt is szerzett, az argentint azonban nem mostanában fogja kiszorítani a csapatból.

Suárez (6): Magához képest halvány volt, a vezető gólt azonban így is ő rúgta, ami kulcsfontosságú volt.

Neymar (7,5): Messihez hasonlóan szabadon, sokat mozogva játszott, ő vette át az argentin szerepét a csapatban. Szép dolgokat csinált a labdával, aminek meg is lett az eredménye, két találat fűződik a nevéhez.

Cserék:

Denis (7): Viszonylag keveset volt játékban, de amikor mégis, azt öröm volt nézni, Neymarnak adott gólpassza sem volt rossz például.

Alcácer (6): Keveset ért labdába, ennek ellenére veszélyes volt a kapu előtt. Nem volt szerencséje, mikor lövése a kapufáról kifelé pattant, az akcióból azonban így is gól lett.

Bala

ctica-bxeaanau2.jpg

Ez az értékelő szubjektív meglátások alapján készült, természetesen a ti véleményeitekre is kíváncsiak vagyunk! Ti hogyan értékelnétek a meccsen látottakat? Kinek hányas osztályzatot adnátok? Írjátok le a komment szekcióba!

süti beállítások módosítása