Magyarország első számú FC Barcelona szurkolói oldala

Értékelő: Valencia – Barcelona: 2-3

2016. október 23. - fcblaurie

ertekelo_15.png

Fordulatos, szoros mérkőzésen győzte le a katalán sztárcsapat a kellemetlenül, keményen játszó denevéreket, az öröm azonban Iniesta súlyos sérülése miatt nem lehet felhőtlen.

Az első játékrész főként a sérülések, a hazai szabálytalanságok, és a rossz játékvezetői döntések jegyében telt el. A vezető gólig a Valencia játékosai elég durván játszottak, aminek Iniesta sérülésével meg is lett az eredménye. Az említett gólt Messi szerezte az első félidő feléhez közeledve, Rakitić remek helyzetfelismerésének és gyors reakciójának is köszönhetően (meg persze a sporinak, de erről majd később). A gól megfogta a hazaiakat, a rugdosódásból legalábbis visszavettek. A második játékrészt gyengén kezdte a Barcelona, előbb a csereként beállt Munir, majd Rodrigo zörgette meg a katalánok hálóját, ezzel megfordítva a meccset. A 62. percben egy szöglet utáni kipattanóból Suárez egyenlített. Innentől kezdve azt lehetett volna hinni, hogy a Barça most majd felpörög, ez azonban nem történt meg. Ez a csapat nem úgy nézett ki, mint amelyik mindenáron meg akarja nyerni a meccset, hogy a bajnokságot is megnyerhesse. Nem szeretném leszólni a csapatot (főleg egy győzelem után), de az akarás – kívülről legalábbis – nem igazán látszott, ennek megfelelően a mutatott játék is elég gyenge volt. Szerencsére a hosszabbítás utolsó percében mintha a játékosoknak eszébe jutott volna, hogy nyerni kéne, egy MSN vezette szép akció után sikerült kiharcolni egy tizenegyest, amit Messi értékesített, így végül a gránátvörös-kékek mégis örülhettek a mérkőzés végén.

Egyéni értékelések:

Ter Stegen: 6 – Mikor dolga volt, megoldotta. Az első gólnál talán olvashatta volna jobban a játékot, hiszen abban a szituációban szinte lehetetlen lett volna a hosszúba lőni (főleg úgy, hogy Munir ballábas), ezzel együtt sem hibáztatható azonban a gól miatt, a befejezés ugyanis tökéletesre sikeredett.

Sergi Roberto: 6 – A támadásokban ezúttal kevesebb szerepe volt, hátul viszont legtöbbször jól vigyázott Nanira, sokat dolgozott.

Mascherano: 6 – Nem lehetett rá sok panasz, de kiemelkedő sem volt.

Umtiti: 5 – A második gólnál elég nagyot hibázott. Nani beemelt labdájánál megpróbálta lesre állítani a támadókat, maga mögé azonban nem nézett – a vele egy vonalban helyezkedő két másik társ nem mozdult ki, hanem ment az emberével, Rodrigo így teljesen egyedül maradt. Emellett az első félidő vége felé a tizenhatoson belül érthetetlen módon felöklelte az ellenfél támadóját, amiért büntetőhöz juthatott volna a Valencia.

Digne: 5 – Támadásban Sergi Robertóhoz hasonlóan ő sem nyújtott sokat, védekezésben viszont sokszor átjátszották, az első gólnál is rosszul helyezkedett.

Iniesta: Ø – Sajnos negyedórát sem tölthetett a pályán, részleges térdszalag-szakadás miatt hónapokra kidőlt, és egyes hírek szerint 2016-ban már nem fog pályára lépni. Ez elég nagy gond, hiszen érzésem szerint a csapat egyik legfontosabb, legpótolhatatlanabb játékosáról beszélünk, annak ellenére is, hogy posztján sokan vannak a keretben.

Busquets: 5 – Nem volt az igazi. Kérdés, hogy mit csinált Munir gólja előtt Digne nyakán a baloldalt, talán helyet cserélt az egyik másik középpályással, mindenesetre az akció vége gól lett.

André Gomes: 5,5 – Messi első találatánál az ő jó átadásából indult az akció. Busquets hiányában neki kellett volna visszaérnie Munirral az egyenlítő gólnál, ő azonban nem nézett körül. Még mindig jól passzol, látszik, hogy jó játékos, ma azonban nem volt az igazi, sokat hibázott. Lesz ez jobb is.

Messi: 7,5 – Nem játszott jól, viszont két góljával így is megnyerte a meccset a csapatának, ami sokat elmond róla.

Suárez: 6,5 – Kihagyott néhány helyzetet, gólja azonban elengedhetetlen volt a győzelemhez.

Neymar: 6 – Ma nem volt hatékony, azonban tudását így is megcsillogtatta párszor. Néha eltűnt, viszont egész sok védőmunkát végzett. Suáreznek adott külsős passza nem volt gyenge.

Rakitić: 6 – Sok hibával játszott, nagy helyzetben csak a kapufát találta el, ugyanakkor két vendég gólban is szerepet játszott.

Denis: 5,5 – Ezúttal nem tett sokat hozzá a csapat játékához beállása után, Abdennour favágó játékával szemben nem tudott érvényelsülni.

A játékvezetőről:

A játékvezetői csapat mai teljesítménye finoman szólva sem volt kifogástalan. A meccs elejétől fogva tisztán látszott, hogy a Valencia milyen felfogásban játszik. A játékvezetőnek ezt meg kéne akadályoznia (lapokkal), amit Undiano Mallenco elmulasztott megtenni. Egy akción belül például Iniestát húzták vissza elég látványosan és egyértelműen, majd Neymarhoz került a labda, akit Mario Suárez próbált meg szintén félreértelmezhetetlenül levadászni. A spori nem adott lapot utólag. Később ismét Mario Suárez volt a főszereplő, ezúttal André Gomes támaszkodó lábába szállt bele nyújtott lábbal, ismét semmi. Neymarnak szinte alig volt olyan labdaérintése, ami után ne lökték vagy rúgták volna fel. Ezzel szemben Busquets azért kapott sárgát, mert épphogy észrevehetően egy pillanatra meghúzta Parejo mezét a középpályán. Messi első találatánál az asszisztens hibázott, a lövés pillanatában egyértelműen lesen álló Suárez zavaró lehetett Diego Alves számára. Umtiti esete után adható lett volna a tizi, sőt, meg kellett volna adni érzésem szerint. Legalább a meccs utolsó pillanatában jól döntött a spori Abdennour szabálytalansága után.

Valencia 2-3 Barcelona
G.: Munir (53.), Rodrigo (56.), ill. Messi (22., 90+4. - 11-esből), Suárez (62.)

Bala

33674321.jpg

süti beállítások módosítása