Magyarország első számú FC Barcelona szurkolói oldala

Sergio Busquets: egy meg nem értett művész a Barça középpályáján

2016. december 29. - azulgrana98

sima_48.png

Busquets a mai Barça középpályájának alappillére, azonban néhányan alulértékeltnek találják. Nyílt titok, játékosunk korunk futballvilága egyik legnagyobb megoldatlan rejtélyét képezi. A mai rovat ezt veszi górcső alá.

Felnőtt csapatbeli pályafutása a 2008/09-es szezonban kezdődött, amikor korábbi edzője, az akkor frissen kinevezett Pep Guardiola felhívta őt a nagycsapatba. Sikert siker követte, egyszerűen beleillett a Pep által kimunkált gépezetbe. Kezdetben az akkori „nagymester” Yaya Tourét pótolta annak távollétében, de végül lépésről lépésre kiszorította a kezdő tizenegyből. Nyilvánvaló volt, hogy a Guardiola-féle gyorspasszos támadás Sergio Busquets jelenlétében volt a leghatékonyabb.

Debütáló szezonjára a 2009-es Bajnokok Ligája megnyerésével és annak döntőjében nyújtott teljesítményével tette fel a koronát, a csapat pedig a klubtörténelem első triplázását könyvelhette el. Az ezt követő szezonokban már nem is volt kérdés, hogy a kezdőben a helye. A Xavival és Iniestával alkotott középpályástrió hét szezonon át ontotta a szebbnél szebb passzokat és megoldásokat.

„Amíg Iniesta, Xavi és Busquets nem fáradtak, addig nem lehet legyőzni őket.” – nyilatkozta Hernán Crespo 2013-ban a BL erőviszonyairól kérdezve.

A 2008-as klubbeli debütálását a spanyol nemzeti csapat követte egy évvel később. A 2010-es dél-afrikai világbajnokságon már kulcsszerepet szánt neki Vicente del Bosque, az akkori szövetségi kapitány, ahol fontos tagja volt a világbajnok csapatnak. Két évvel később a Lengyelország és Ukrajna által megrendezett Európa Bajnokságról is arannyal tért haza. Csapatbeli fontossága vitathatatlan volt, amit az is bizonyít, hogy kilenc más csapattársával egyetemben beválasztották a torna csapatába. A többi már történelem, azóta összesen már több mint 25 trófeát zsebelt be a klubcsapatát és a nemzeti válogatottat együttvéve.

Busquets az a játékos, aki olvassa a játékot, ismeri a támadási pozíciókat, és szinte kivétel nélkül mindig a helyén van. A spanyol ritkán szerepel címlapon vagy szerez gólt, de ő a fogaskerék a spanyolok és a Barça középső harmadának szívében. Különlegessége, ahogyan birtokolja, továbbítja vagy megszerzi az ellenféltől a labdát. Képességei sok korábbi kivételes tehetségű játékoséhoz hasonlítható, de ez esetben mind egy helyen teljesedik ki.

„Sergiónak nincs szüksége többre. Ő kontrollál, észlel és passzol egy érintéssel. Másnak ez kettőbe vagy háromba telik, ami túl időigényes, ha gyorsan akarsz játszani.” – nyilatkozta Xavi 2011-ben.

A futball egy tér, ahol az élő televíziós közvetítés, az internet és a social média minden formája jelen van. A pálya le van fedve virtuálisan szinte minden szögből. Ezek által tehetünk tanúbizonyságot, hogy szakmai szemmel nézve játékosunk igenis ritka és különleges pozíciót lát el. Meg nem értettsége megnyilvánult a korábban Pep által trenírozott 4-3-3-as Bayern esetében, ahol megvolt Busquets pozíciója, de a megfelelő játékos hiányzott.

A Guardiola által megszerkesztett taktikának sikere a középpályára tett hangsúlyban, a nyomás gyakorlásában és a labda maximális birtoklásában rejlik. Busquets egy mozdulattal segítette a védelmet és színezte a támadást. Guardiola időszakától kezdve a Barça papíron 4-3-3-as felállással játszik, ezt gyakorlatban nehezebb definiálni. A labdát birtokolva a két belsőhátvéd között helyezkedik el Sergio Busquets, ezzel egy időben teret adva a két szélsőhátvédnek a felfutásra, amely támadást elősegítő funkcióval bír. Amikor megkapja a labdát, hatalmas tér keletkezik előtte, ahonnan szinte bárhova, akár földön, akár levegőben továbbíthatja a labdát. Nem veszik a fejünket, ha 3-4-3-nak nevezzük ezt a fajta alakzatot, nézőpont kérdése. Kontratámadás levédekezéskor fizikai adottságát kihasználva kiválóan helytáll a két középhátvéd között, ellentámadáskor pedig kivételes érzékkel hozza helyzetbe társait. Sajnos, amilyen hasznos, olyan esszenciális is. A korábbiakban megfigyelhető volt, hogy a csapat Busi nélkül sebezhetőnek és ötlettelennek tűnt. Ilyenkor néhányszor áldozatul is esett a csapat egy gyors kontrából szerzett gól miatt.

Nade a pozitívumokat nézve, játékosunknak 2021-ig élő szerződése van a csapattal, addig is nincs más dolgunk a jövőben, mint csodálni a játékát. Señoras y señores, ő Sergio Busquets!

maxresdefault_2.jpg

süti beállítások módosítása