Magyarország első számú FC Barcelona szurkolói oldala

Értékelő: Barcelona 4-0 Deportivo

2016. október 16. - fcblaurie

ertekelo_14.png

A liga 8. fordulójában a címvédő a Deportivo csapatát fogadta. A mérkőzés nehéznek ígérkezett, hiszen a galíciaiak az előző két Camp Nouban játszott meccsükön egyaránt 2–2-es döntetlent értek el, ráadásul az összecsapást megelőzően az egyik legkevesebb gólt ők kapták a ligában.

A meccs a szokásos katalán mezőnyfölénnyel kezdődött. Egy beadás után Neymar a kapufát találta el, a kipattanót Suárez fejelte fölé nagy helyzetben. A 21. percben sikerült megszerezni a vezetést: Rafinha szerzett labdát a Depor tizenhatosának csücske közelében, Suárezhez passzolt, aki a lehető legjobb ütemben tette vissza a labdát a brazil elé. A hazaiak 12-ese a kapott passzt gyengébb lábával rúgta a hosszúba erősen, laposan, pontosan.

Negyedórával később a vezető gól szerzője megduplázta góljainak számát, valamint csapatának előnyét is. Egy jobb oldali beadást követően Piqué fejesét védte Lux, a kipattanóra pedig Rafinha reagált a leggyorsabban.

A félidő vége előtt két perccel gyakorlatilag eldöntötte a meccset a Barcelona: Neymar passzolta fel a labdát váratlanul a tizenhatoson belül tartózkodó Suárezre. A Barça kilencese egy tökéletes első érintéssel leforgott védőjéről, majd ballal a kapuba lőtt. Szép gól volt, a két játékos tökéletesen értette, hogy mit akar a másik. Érdemes visszanézni a gólt Suárez mozgására is figyelve. Neymar megállt a labdával, majd ebből ritmust váltva adta a labdát Suáreznek. Az uruguayi a felpassz előtti pillanatban mozgásával megtévesztette az őt szorosan fogó védőt, így volt annyi helye, hogy kapura forduljon.

A félidőben tehát 3–0-ra vezetett a hazai csapat. Luis Enrique pihenőt adott Suáreznek, helyére Alcácer érkezett. Továbbra is katalán dominanciának lehettünk szemtanúi, fordulópontnak nem volt jele. Az 55. percben a szurkolók nagy örömére sérülése után visszatért a pályára Messi (Busquets helyére állt be), nem is tétlenkedett sokat, 3 perccel később a hálóba talált. Neymar balról befelé cselezett, Leo keresztbe mozgott, a brazil tökéletesen passzolta a labdát Messi útjába. A katalán tízes ballal erősen a léc alá lőtt. Ismét egy szép akció, 4–0.

20 perccel a második félidő kezdete után a vendégek helyzete tovább romlott. A csapat kapitánya, Laure könyökölte le Neymart, amiért a játékvezető kiállította. A katalán emberelőnnyel már végképp macska-egér játék folyt a pályán, ennek ellenére több gól már nem született a meccsen. Három perccel a piros után Denis Rafinhát váltotta, a mérkőzés hátralévő részében a játékvezetőnek már csak Messi sárgáját kellett elkönyvelnie.

A csapat – ahogy azt az eredmény is mutatja – nagyszerű munkát végzett, végre sikerült legyőzni otthon a galíciaiakat. A négy gól mellett háromszor a kapufát is eltalálták a játékosok. A védelem az elmúlt meccsekhez képest most egy betonfal volt.

A Depor, bár nem rossz csapat, ezúttal kevésnek bizonyult a barcelonaiakkal szemben. A hazai kapura nagyon kevés veszélyt jelentettek, a négy kapott gól ugyan nem katasztrófa egy ilyen szintű ellenféllel szemben, de azért magáért beszél.

Luis Enrique ismét egy furcsa játékrendszerben küldte pályára játékosait. Támadásban 3-4-3-nak tűnt Rafinhával a támadóhármasban, Turannal a jobb-, Digne-nyel a balszélen. Védekezésben Digne visszazárt a védővonalba, így Mascherano ez esetben gyakorlatilag a jobbhátvéd posztjára csúszott. Ekkor tehát 4-3-3-mat játszott a Barça.

Továbbra is úgy érzem, hogy a változtatások összességében nem adnak sokat a csapatnak. A meccs elején a játékosok kissé keresték a helyüket a pályán, így nem tudtak maximálisan a játékra koncentrálni.

Habár hetek óta folyamatosan variál a játékrendszerrel, Luis Enrique döntésére az is magyarázat lehet, hogy nem állt rendelkezésre jobbhátvéd az első csapatnál. Ez mindössze egyetlen sérülés miatt volt így, ami komoly kritikára adhat okot, főleg egy olyan nyár után, amely során a klub rengeteget költött új játékosokra. Ez esetben talán lehetőséget lehetett volna adni egy fiatalnak.

Aleix Vidal játékra kész állapotban volt, ennek ellenére megint nem fért be még a keretbe sem. Úgy tűnik, napjai meg vannak számlálva a Barçánál. Ez megint érdekes dolog, hiszen leigazolásakor azt lehetett hallani, hogy Luis Enrique kérésére érkezik.

Egyéni értékelések:

Ter Stegen (–): Az ellenfél játékosai nem találtak kaput, lábbal sem volt sok dolga.

Mascherano (7,5): Az elmúlt időszak megingásai után ezúttal megbízható volt, nem igazán tudták átjátszani. Reméljük, így folytatja.

Piqué (8): Védekező kötelességeit tökéletesen megoldotta, emellett többször veszélyt okozott az ellenfél kapuja előtt, Alcácernek kis híján gólpasszt adott.

Mathieu (7): A védelem többi tagjához hasonlóan ő is remekül teljesített, párharcai nagy részét megnyerte.

Arda (6,5): Ez a meccs nem róla szólt, viszont ezúttal is jól játszott, ahogy azt tőle megszokhattuk ebben a szezonban.

Rakitić (6): Neki is csendes meccse volt, volt néhány lövése, sok munkát végzett, nem volt rossz, de kiemelkedő sem.

Busquets (6,5): Az elmúlt időszak gyengébb teljesítményei után magára talált, igaz, ezúttal finoman szólva sem helyezték nagy nyomás alá.

Digne (6,5): Sokat futott, a pálya mindkét oldalán megállta a helyét, bal középpályás és balhátvéd volt egyszerre. Neymarral még nincs tökéletesen összeszokva.

Rafinha (8): Megérte a kezdőcsapatba jelölni, a két gól önmagáért beszél. Vállalkozhatna valamivel többet, a kelleténél talán többször passzolja hátra a labdát.

Suárez (7,5): 45 perc alatt is megtette a magáét, gólt rúgott és gólpasszt adott.

Neymar (8,5): Nálam a meccs embere. Nem kezdte jól a meccset, többször is túl könnyelműnek tűnt. Ezután viszont rendkívül veszélyesen, kreatívan játszott, aminek két assziszt formájában meg is lett az eredménye. Szinte azt csinált a pályán, amit akart, a védőket úgy cselezte ki, mintha ott se lettek volna.

Alcácer (5): A pozitívum, hogy veszélyes volt, viszont ez nem ér sokat, ha a helyzeteket nem értékesíti, főleg annak fényében, hogy neki a támadások befejezése a feladata. A játékban ezúttal sem vett részt, viszont most nem volt láthatatlan, mint korábban többször. Látszik rajta, hogy nagyon ideges, talán ez sem segít rajta, jobb lenne, ha inkább megpróbálna megnyugodni. Egy-egy kihagyott helyzeten túl sokat idegeskedik. Ez persze érthető, hiszen olyan időszakban van most, mikor semmi nem megy be.

Messi (8): Amint beállt, egyből gólt rúgott, sok jó megmozdulása volt, nagyszerűen tért vissza sérülése után.

Denis (6): Mikor pályára lépett, a meccs már lezárult. Ennek megfelelően nem róla szólt a meccs, de azért nem volt rossz.

Bala

33332451.jpg

süti beállítások módosítása